Adviezen

Lijst met voedingsmiddelen met lage dichtheid


Experts van de Mayo Clinic en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn het erover eens dat energiedichtheid gewichtsverlies bevordert. Voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid bevatten een klein aantal calorieën in verhouding tot hun grootte, zodat u meer kunt eten zonder aan te komen. Dit helpt je om je langer vol te voelen, waardoor overeten wordt voorkomen. Voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, waaronder desserts, snoep en chips, bevatten grote hoeveelheden calorieën in kleine porties.

Fruit en groenten

Volgens de CDC zijn voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid vaak die met veel vezels, weinig vet en veel water. De meeste groenten en fruit winnen op alle drie de punten. Volgens de aan de Universiteit van Alabama-Birmingham geregistreerde diëtist Kathy Hubbert, bevatten een grote appel, een half kopje bosbessen en een groot stuk watermeloen - allemaal items met een lage energiedichtheid - 190 calorieën. Vergelijk dit met een schamele aanbod van voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid - een kleine portie friet en een 16 oz. frisdrank met in totaal 360 calorieën. In dezelfde lijn merkt de Mayo Clinic op dat een theelepel boter bijna dezelfde hoeveelheid calorieën bevat als twee kopjes rauwe broccoli. De keuze voor gewichtsverlies en verzadiging is duidelijk.

Op bouillon gebaseerde soep

De CDC en Mayo Clinic adviseren beide om maaltijden te beginnen met salade en een bouillon-gebaseerde groentesoep. Op bouillon gebaseerde soepen zijn een gezonde lage energiedichtheid, waarvan bewezen is dat ze invloed hebben op gewichtsverlies. De CDC beoordeelde verschillende onderzoeken die de werkzaamheid van het effect van voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid op gewichtsverlies beoordeelden. In één onderzoek kregen mannen en vrouwen met overgewicht en obesitas verschillende hoeveelheden soep op basis van bouillon en droge snacks met een hoge energiedichtheid als onderdeel van hun dieet. Na een jaar verloren deelnemers die twee porties soep op basis van bouillon hadden dagelijks 50 procent meer gewicht dan degenen die twee porties van de snack met hoge energiedichtheid aten.

Volkoren

De Mayo Clinic beveelt aan om je koolhydraten uit een bron met lage energiedichtheid te halen - volkoren voedingsmiddelen. De beste keuzes zijn volkoren brood, havermout, volkoren pasta, bruine rijst en volkoren granen. Volle granen zijn slimme keuzes omdat ze veel vezels bevatten. Naast een gemeenschappelijk kenmerk van voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid, helpt vezel ook de spijsvertering en brengt het andere potentiële gezondheidsvoordelen met zich mee. De CDC beoordeelde verschillende studies om de effectiviteit van vezels op gewichtsverlies te bepalen. In 20 van de 22 studies die ze beoordeelden, leidde een vezelrijk dieet tot meer gewichtsverlies dan een vezelarm dieet.


Bekijk de video: Hoe kan je jouw cholesterol verlagen? (Januari- 2022).