Adviezen

Bijwerkingen van Primolut-N


Primolut-N is een progestationeel hormoon dat volledig synthetisch is. De acties lijken sterk op die van progesteron. Dit hormoon remt de ovulatie. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van verschillende medische aandoeningen, zoals baarmoederbloedingen, endometriose en amenorroe. Het wordt ook vaak gebruikt voor anticonceptie. Er zijn verschillende bijwerkingen die kunnen optreden als u Primolut-N gebruikt.

Vaak voorkomende bijwerkingen

Hoewel bijwerkingen van Primolut-N zeldzaam zijn voor mensen die het medicijn in normale doseringen innemen, zijn ze mogelijk. De meest voorkomende bijwerkingen van Primolut-N zijn epilepsie die erger wordt (als u die heeft), intensivering van migraine (voor degenen die ze ervaren), lichte gevoelens van misselijkheid en huidproblemen. Als u een van deze bijwerkingen ervaart en vindt dat deze problematisch of langdurig zijn, moet u dit aan uw arts melden.

Ernstige bijwerkingen

Er zijn ook verschillende ernstige bijwerkingen van Primolut-N. In situaties van ernstige effecten van de medicatie is het cruciaal om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Deze potentieel schadelijke bijwerkingen zijn plotselinge veranderingen in spraak, gezichtsvermogen, gehoor, aanraking, smaak of geur, abnormaal slechte hoofdpijn (met meer frequentie) en eerste migrainehoofdpijn.

Bloedstolsels en aderontsteking

De formulering van bloedstolsels en ontsteking van de aderen zijn beide ook ernstige mogelijke bijwerkingen van Primolut-N. Als u symptomen van een van deze aandoeningen opmerkt, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen voor veiligheidsdoeleinden. Sommige tekenen om op te letten zijn hoesten zonder duidelijke reden, abnormale pijn in de benen, abnormale zwelling van de benen of de armen, kortademigheid, zwakte of gevoelloosheid aan één kant van het lichaam, scherpe pijn op de borst en verpletterende pijn van strakheid of zwaarte in de borst.

Waarschuwingen

Er zijn bepaalde gevallen waarin het noodzakelijk is om het gebruik van dit geneesmiddel onmiddellijk te staken. Deze gevallen omvatten het ontwikkelen van een medische aandoening waarbij jeuk (pruritus) betrokken is, zwanger worden, geelzucht krijgen (of andere levergerelateerde problemen) en hoge bloeddruk (ook bekend als hypertensie).

Veiligheid

Sommige mensen worden om veiligheidsredenen afgeraden Primolut-N in te nemen. Deze omvatten zwangere vrouwen, degenen die allergisch zijn voor norethisteron, degenen die leverkanker hebben of hebben ervaren, degenen die verschillende soorten geelzucht hebben (zoals Rotor-syndroom of Dubin Johnson-syndroom) en degenen die bezig zijn met het herstel van leverziekten ( maar die nog steeds geen normale leverfunctie hebben).


Bekijk de video: Uitleg over het medicijn Omeprazol als maagbeschermer (December 2021).