Adviezen

Tekenen en symptomen van hoge niveaus van urinezuur


Hoge urinezuurspiegels (medisch bekend als hyperurikemie) kunnen het gevolg zijn van een toename van purines, dit zijn stikstofgebaseerde verbindingen die afbreken in urinezuur, of vanwege een ziekte of andere medische aandoening, zoals kanker. Meestal reist urinezuur door uw lever, komt het in de bloedbaan en wordt het uitgescheiden in uw urine of wordt het verwerkt in de darmen. Als uw lichaam teveel urinezuur produceert, kunnen verschillende tekenen en symptomen optreden.

Jicht

Bij sommige personen met hoge urinezuurgehaltes kunnen gekristalliseerde fragmenten van het zuur gewrichten ontsteken, waardoor een aandoening wordt bekend als jicht. Volgens mayoclinic.com wordt jicht gekenmerkt door intense gewrichtspijn, vooral in de knieën, voeten, polsen en handen. Hoewel deze acute pijn vaak plotseling optreedt - meestal 's nachts - en vervolgens verdwijnt, is het niet ongewoon voor mensen met jicht om aanhoudend ongemak te hebben. In sommige gevallen, volgens de bovenstaande bron, kunnen gewrichten opzwellen en rood worden.

Ureter blokkade

Vergelijkbaar met hoe hoge urinezuurspiegels interferentie met gewrichten kunnen veroorzaken, kan de aandoening ook een verstopping van de urineleider veroorzaken, het kanaal waar urine van de nieren naar de blaas wordt gebracht. Volgens OncoLink bij cancer.med.upenn.edu wordt ureterblokkering geassocieerd met een aantal ongemakkelijke symptomen. Deze omvatten oligurie (een ongewoon kleine hoeveelheid urineproductie), hematurie (bloed in de urine), oedeem (overmatige vloeistofproductie in het lichaam), hoge bloeddruk (ook bekend als hypertensie), buikpijn, vermoeidheid en urine die deeltjes bevat materie of is anders bewolkt.

Nierproblemen

Volgens chemocare.com worden hoge urinezuurwaarden ook geassocieerd met een verhoogd risico op nierproblemen. Deze omvatten nierstenen en in sommige gevallen nierfalen. Volgens de bovenstaande bron zijn deze risico's drastisch verhoogd als u een reeds bestaande aandoening heeft, met name nierinsufficiëntie of een buiktumor, of als u nefrotoxische antibiotica heeft gebruikt (die giftig zijn voor de nieren, hoewel ze ook kunnen gebruikt om de nierfunctie te reguleren).

Koorts

Koortsachtige symptomen die het gevolg zijn van hoge urinezuurspiegels, zoals de koude rillingen, hoge lichaamstemperatuur en vermoeidheid, worden meestal geassocieerd met reeds bestaande aandoeningen. Volgens chemocare.com produceert tumorlysissyndroom - een bijwerking van kankerbehandelingen - vaak hoge urinezuurspiegels en de bovengenoemde koortsachtige symptomen. Dit syndroom wordt meestal veroorzaakt door chemotherapie, maar het kan ook worden veroorzaakt door steroïde behandeling. Andere symptomen zijn misselijkheid, braken, diarree en verlies van eetlust.


Bekijk de video: Gevaren van te veel urinezuur (December 2021).