Adviezen

Multiple Myeloma Life Expectancy

Multiple Myeloma Life Expectancy


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Multipel myeloom is een veel voorkomende vorm van kanker die begint in witte bloedcellen die plasmacellen worden genoemd. Het doel van plasmacellen is om antilichamen te maken die het immuunsysteem beschermen tegen ziektekiemen en schadelijke producten. Gelokaliseerde multipel myeloom is mogelijk, vooral bij jongere mensen. Maar wanneer multipel myeloom zich naar andere delen van het lichaam heeft verspreid, is de levensverwachting van de patiënt over het algemeen van drie tot vijf jaar.

Symptomen

Veel voorkomende symptomen van multipel myeloom zijn gebroken botten, meestal van de wervelkolom, botpijn in de ribben en rug, zwakte, vermoeidheid, overmatige dorst, koorts en infecties die vaak voorkomen, misselijkheid, frequent urineren, constipatie en gewichtsverlies. Uw arts kan bepalen of deze symptomen het gevolg zijn van multipel myeloom of een andere oorzaak. Als u deze symptomen heeft, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw arts voor vroege detectie en behandeling.

Risicofactoren

"Niemand kent de exacte oorzaken van multipel myeloom", zegt het National Cancer Institute. Wat bekend is, is dat er bepaalde risicofactoren zijn die uw kans op het ontwikkelen van multipel myeloom vergroten. Deze risico's omvatten leeftijd (ouder dan 65 jaar en zeldzaam bij personen jonger dan 35 jaar), ras (hoogste in Afro-Amerikanen en laagste in Aziaten), mannelijk zijn, familiegeschiedenis en een geschiedenis van MGUS (monoklonale gammothapie van onbepaalde betekenis), wat " een goedaardige aandoening waarbij abnormale plasmacellen M-eiwitten maken. "

Behandeling

Multipel myeloom en de bijbehorende symptomen kunnen worden behandeld met chemotherapie, gerichte therapie en steroïden. "Chemotherapie doodt snelgroeiende myelomacellen, maar het medicijn kan ook normale cellen beschadigen die zich snel delen", aldus het National Cancer Institute. Gerichte therapie wordt gebruikt om de groei van myeloomcellen te blokkeren. Steroïden kunnen helpen bij de dood van myelomacellen.

Bijwerkingen

Multipel myeloom en de behandelingen die ertegen worden gebruikt, veroorzaken vaak bijwerkingen die tot andere ziekten kunnen leiden. Deze omvatten infecties, bloedarmoede, nierproblemen, botverdunning, pijn en amyloïdose (abnormale eiwitten die zich in de lichaamsweefsels opbouwen). Het is aan u om te beslissen of u onbehandeld met myeloom wilt leven om deze bijwerkingen te voorkomen of dat de voordelen van de behandeling opwegen tegen deze bijwerkingen.

Advies

Houd een gezond, uitgebalanceerd dieet om uw energie en gewicht op peil te houden. Dit kan de symptomen van multipel myeloom verminderen. Als u actief en energiek blijft, kan dit helpen overmatige vermoeidheid en botpijn te verminderen. Goed eten versterkt je botten, waardoor ze niet kunnen breken. Laat uw arts een voedingsadviseur aanbevelen, die u kan helpen bepalen wat u aan uw dieet moet toevoegen, zodat u goed eet en alle supplementen krijgt die u nodig hebt.