Adviezen

Een gecoate tong van antibiotica


Candida albicans, de bleke schimmel die verantwoordelijk is voor de meeste vaginale schimmelinfecties, kan een gecoate tong veroorzaken tijdens of na behandeling met orale antibiotica. Deze aandoening is algemeen bekend als orale spruw; het is over het algemeen mild en gemakkelijk te behandelen.

Identificatie

De meest voorkomende symptomen van spruw zijn een melkachtige coating van de mond en tong. Dit goedaardige symptoom kan gepaard gaan met mild tot matig ongemak en bloedingen.

Relatie met antibiotica

De National Institutes of Health merken op dat antibiotica de gevoeligheid van een patiënt voor spruw kan vergroten. Dit gebeurt omdat antibiotica probiotica vernietigen - de "vriendelijke" bacteriën die de groei van de Candida onder controle houden.

Het voorkomen

Supplementen en voedingsmiddelen die probiotica bevatten, kunnen beschermen tegen spruw veroorzaakt door antibiotica. De National Institutes of Health bevelen probiotica aan voor de preventie en behandeling van milde spruw. Goede bronnen van probiotica zijn acidophilus-supplementen, yoghurt, zure room en kimchi.

Overwegingen

Orale spruw kan verbeteren met behulp van huismiddeltjes zoals probiotica, een suikerarm dieet of mondwater met waterstofperoxide. Spruwinfecties die niet binnen een week verbeteren, moeten echter door een arts worden beoordeeld.

Behandeling

Ernstige gevallen van spruw kunnen worden behandeld met voorgeschreven mondspoelingen die Nystatine bevatten, een krachtig antischimmelmiddel. Mensen die immunocomprimised zijn, kunnen het gebruik van orale Nizoral nodig hebben.


Bekijk de video: Stickermaster - Laptopstickers, Fietsstickers en Tekststickers (December 2021).