Adviezen

Nierfunctie gerelateerd aan de bloedsomloop van het menselijk lichaam

Nierfunctie gerelateerd aan de bloedsomloop van het menselijk lichaam


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Er zijn twee nieren in het menselijk lichaam, een aan elke kant van de buik boven het niveau van de navel en naar achteren. Hoewel de nieren deel uitmaken van de urinewegen, zijn ze nauw verbonden met de bloedsomloop. Bloed wordt gedragen door een complex systeem in de nier waar de bloedchemie wordt gereguleerd. De nieren zijn zo efficiënt dat er maar één nodig is om te overleven.

Vasculaire anatomie

De nierslagader vervoert bloed naar de nier waar het zich vertakt in veel kleinere slagaders in de nier. Deze slagaders voeren bloed naar de nefronen, de functionele eenheden van de nieren. Bloed reist dan door vele kleine aderen die samensmelten om de nierader te vormen, die het bloed naar het hart terugvoert.

Bloedvolume en druk

Bloedvolume en bloeddruk zijn direct gerelateerd. Als de natriumspiegel in het bloed hoog is, neemt het volume van het lichaamsvloeistof toe, inclusief het bloedvolume. Hoger bloedvolume leidt tot een verhoging van de bloeddruk. De nieren verwijderen natrium uit het bloed wat leidt tot een afname van het lichaamsvochtvolume en de bloeddruk.

Afval verwerker

De nieren verwijderen metabolisch afval uit het bloed. Ureum wordt geproduceerd tijdens cellulair katabolisme en wordt door de nieren verwijderd en uitgescheiden in de urine.

PH-regeling

De nieren helpen het normale pH-niveau van het lichaam te handhaven door zuur uit het bloed te verwijderen. De nieren absorberen ook bicarbonaat, een buffer.

Hormoonuitscheiding

De nieren zijn verantwoordelijk voor de uitscheiding van bepaalde hormonen in het bloed. Erytropoëtine stimuleert de productie van rode bloedcellen. Gespecialiseerde cellen in de nieren geven renine af in reactie op lage bloeddruk. Renin is een hormoon dat leidt tot een verhoging van de bloeddruk.