Adviezen

Wat niet te eten voor een colononderzoek


Colon-tests zijn fysieke onderzoeken van de dikke darm om de aanwezigheid van ongebruikelijke gezwellen te identificeren. Omdat de dikke darm het lichaamsdeel is dat afvalmateriaal uit de dunne darm ontvangt voordat het flauwvalt, is het belangrijk om te weten welk voedsel al dan niet vóór en tijdens de tests wordt gegeten om de betrouwbaarheid van het resultaat te garanderen.

Colon tests

Fecale occult bloedtest (FOBT) is een ontlastingstest die thuis kan worden gedaan. Het monster van de ontlasting wordt genomen en vervolgens naar het laboratorium gestuurd om te worden getest. Deze test heeft tot doel de aanwezigheid van occult bloed in de ontlasting te detecteren. Occult bloed kan een indicatie zijn van een colorectale aandoening.

Colonoscopie is een onderzoek waarbij rectaal een flexibele buis met een camera aan het uiteinde wordt ingebracht. Dit is de meest gebruikte procedure voor colon-testen.

Sigmoïdoscopie is bijna hetzelfde als colonoscopie, behalve dat het niet de hele lengte van de dikke darm beslaat. Het kan alleen reiken tot het onderste deel genaamd de sigmoïde.

Bariumklysma is een relatief veilige procedure met een rectale injectie van barium om de darmwand te coaten. Dit wordt gevolgd door een röntgenfoto van de vloeistof.

Combinatietests

Het is gebruikelijk dat FOBT en een van de andere tests in combinatie worden uitgevoerd. Als een colonoscopie of andere soortgelijke tests moeten worden uitgevoerd, is het belangrijk dat voorafgaand aan de test een bepaald strikt dieet wordt opgelegd om ervoor te zorgen dat de binnenkant van de dikke darm vrij is van ongewenste stoffen of obstructieve afvalstoffen die een reden kunnen zijn voor een verkeerd lezen.

Eten om te vermijden

Artsen bevelen de volgende procedure voor voedselinname aan vier dagen vóór een darmtest. Stop met het eten van vezels en vezelsupplementen. U moet de consumptie van koffie, alcohol en chocolade beperken. Stop met het nemen van producten voor het reinigen van de dikke darm. Vermijd het eten van rijst, rood vlees, groenten, noten en zaden, evenals het nemen van rode dranken en andere dranken met kunstmatige kleur. Vermijd melk en zuivelproducten, volkoren pasta, fruit zoals bloemkool, broccoli, rapen, radijs en meloen. Gebruik geen aspirine of andere soortgelijke niet-steroïde medicijnen of ijzersupplementen en vitamine C boven 250 mg.

Een dag vóór de procedure moet de volgende onthouding van voedsel worden waargenomen: geen koffie. Koffie kan gastritis of maagklachten veroorzaken. Blijf weg van laxeermiddelen. Niets anders moet drie uur vóór de eigenlijke tests worden ingenomen.

Het doel van deze onthouding van voedsel is het reguleren van de inname van voedsel dat wordt ingenomen, en ervoor te zorgen dat er geen nadelige chemische reactie van gegeten voedsel plaatsvindt in de dikke darm. Tegelijkertijd wordt verwacht dat het ingenomen voedsel oplosbaar genoeg zal zijn om al het afvalmateriaal dat het bevat te verdrijven voordat colonoscopie wordt uitgevoerd.


Bekijk de video: Het beste van Toren C - Dokter poep (Januari- 2022).