Adviezen

Wat is ablatiechirurgie?

Wat is ablatiechirurgie?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Meer dan twee miljoen Amerikanen lijden aan atriumfibrilleren, een aandoening waarbij de bovenste kamers van het hart (de atria) beginnen te trillen in plaats van ritmisch te kloppen. Hierdoor kan bloed in de boezems achterblijven, waar het stolsels kan vormen. Als deze stolsels naar de hersenen gaan, ontstaat een beroerte. Daarom is het belangrijk om atriumfibrilleren te corrigeren. De meest voorkomende methoden om dit te corrigeren zijn medicijnen om het hart te vertragen, elektrische schokken om het normale ritme te herstellen, atriale pacemakers om een ​​normaal ritme te handhaven en ablatiechirurgie om weefsels te vernietigen die een abnormaal ritme stimuleren. Ablatiechirurgie is een van de meest effectieve methoden geworden voor de behandeling van atriumfibrilleren, vooral bij patiënten die niet reageren op medicamenteuze behandeling.

Definitie van ablatiechirurgie

Ablatiechirurgie is een procedure om abnormale weefsels te vernietigen. Het wordt vaak gebruikt bij patiënten met "extra" weefsel in hun hart dat abnormale elektrische impulsen veroorzaakt. Deze impulsen interfereren met het normale elektrische stimulerende weefsel van het hart, en dit resulteert in atriumfibrilleren of het trillen van de bovenste kamers van het hart. Deze operatie kan verschillende vormen aannemen, waaronder standaardchirurgie om het abnormale weefsel te scheiden, of procedures om de abnormale weefsels te bevriezen of te verbranden.

De doolhofprocedure

De doolhofprocedure is een openhartoperatie. Het hart wordt tijdelijk gestopt en de chirurg maakt kleine sneden in het hart op punten waar abnormale elektrische impulsen worden afgevuurd naar de atrioventriculaire (AV) knoop. Littekenweefsel vormt zich waar de sneden worden gemaakt en dit littekenweefsel blokkeert de elektrische impulsen.

Minimaal invasieve chirurgische ablatie

Dit type chirurgische ablatie vereist noch het openen van de borst, noch het stoppen van het hart. De chirurg brengt kleine endoscopen met lichten en camera's in via kleine incisies in de borst en maakt vervolgens kleine incisies in het hart om de abnormale elektrische impulsen die de AV-knoop stimuleren te blokkeren.

Gewijzigde doolhofprocedure

De gemodificeerde doolhofprocedure is een populaire en veiligere methode om atriumfibrilleren te corrigeren. De chirurg steekt een katheter in het hart waardoor hij radiofrequente golven, microgolven, laserimpulsen of cryothermie (bevriezingsmethoden) afgeeft om de elektrische paden tussen het abnormale weefsel en het hart te vernietigen. Deze methode wordt meestal ambulant gedaan.

Voordelen

Ablatiechirurgie is nuttig bij het behandelen van niet alleen atriumfibrilleren, maar ook ventriculaire tachycardie, AV-nodale re-entry-tachycardie (AVNRT) en bijkomende paden. Ablatiechirurgie komt ten goede aan patiënten met hartritmestoornissen en kan ook helpen de hartslag onder controle te houden en het risico op bloedstolsels en beroertes te verminderen.


Bekijk de video: Ablatie - Wat kun je verwachten? (Mei 2022).