Adviezen

Hoe hepatitis C te krijgen

Hoe hepatitis C te krijgen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Hepatitis C is een gevaarlijke virale infectie die de lever infecteert en uiteindelijk cirrose (leverlittekens) en kanker veroorzaakt. Schade aan de lever kan ook leiden tot de noodzaak van transplantatiechirurgie als de ziekte niet onder controle is. Hoewel vaccinaties beschikbaar zijn voor hepatitis A en B, is er geen vaccinatie voor C. Er zijn verschillende manieren om hepatitis C op te lopen.

Contract de ziekte van bloedtransfusie. Hepatitis C werd pas in de vroege jaren negentig ontdekt. Mensen die vóór 1992 een bloedtransfusie hadden, toen verbeterde screeningmethoden beschikbaar kwamen, lopen een hoger risico om de ziekte op te lopen.

Contract van het virus door naaldgebruik. Intraveneuze drugsgebruikers hebben een hoog risico op hepatitis C-infectie. Zelden zijn onreine naalden van tattoo-procedures of piercings aangewezen als infectieoorzaken. Deze risicofactor onderstreept het belang van het altijd gebruiken van schone naalden voor deze procedures en het nooit delen van naalden met andere gebruikers.

Koop hepatitis van je biologische moeder. Hepatitis kan tijdens de bevalling van de moeder naar de foetus worden verspreid. Dit komt zelden voor, maar de kans is groter als de moeder met het hiv-virus is besmet.

Contract hepatitis C van seksuele activiteit. Hoewel hepatitis C voornamelijk via bloedtransmissie wordt verspreid, bestaat er een klein risico op het oplopen van de ziekte door geslachtsgemeenschap.