Adviezen

Wat is een antigeen en een antilichaam?

Wat is een antigeen en een antilichaam?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Zowel antigenen als antilichamen maken deel uit van het immuunsysteem van het menselijk lichaam. Antigenen zijn meestal grote, complexe vreemde stoffen die de productie van antilichamen veroorzaken. Een stof met een antigeen op het oppervlak is antigeen. Het lichaam herkent deze vreemde antigenen als indringers en beweegt zich om ze te vernietigen met lymfocyten, of witte bloedcellen, die antilichamen afscheiden. Antigenen kunnen worden gevonden op het oppervlak van dingen zoals voedsel, rode bloedcellen, kankercellen en pollen. Het lichaam produceert antilichamen met als enig doel om antigenen te vernietigen.

Antigenen

Voorafgaand aan de geboorte leren uw lymfocyten welke cellen behoren tot uw lichaam en zien deze als niet-antigeen of veilig. Je immuunsysteem herkent 'jij' en probeert die cellen niet te vernietigen. Dit wordt immunotolerantie genoemd. Elke nieuwe stof die door het immuunsysteem wordt opgemerkt, wordt als een indringer beschouwd en vernietigd.

Antilichamen

Antilichamen worden uitgescheiden door de B-lymfocyten van het lichaam, een type witte bloedcel. Wanneer deze cellen een indringer in het lichaam herkennen, verhogen ze de secretie van antilichamen. Bloed en andere weefselvloeistof dragen antilichamen door het hele lichaam naar waar ze het meest nodig zijn. Antilichamen vallen antigenen op twee manieren aan: indirect en direct.

Indirecte aanval van antilichamen

De meest effectieve manier voor antilichamen om antigenen te vernietigen, is door complementeiwitten te activeren om de antigenen aan te vallen. Deze eiwitten kunnen verschillende dingen doen. Ze kunnen de binnenvallende cellen scheuren, klonteren van de cellen bevorderen of de vreemde antigenen verzwakken. Deze eiwitten reageren op de manier die het meest efficiënt is voor het omgaan met het herkende antigeen.

Directe aanval van antilichamen

Antilichamen vallen ook antigenen aan door het membraan van een antigeen direct te binden of aan te vallen. Deze fysieke reactie, een antigeen-antilichaamreactie genoemd, zorgt ervoor dat de cellen samenklonteren. Deze agglutinatie maakt het gemakkelijker voor andere witte bloedcellen om het binnendringende antigeen te vernietigen. Dit is niet zo effectief als de indirecte route.

Primaire en secundaire reactie

De primaire reactie is de eerste reactie van het lichaam op een antigeen. Gewoonlijk resulteert dit in een laag aantal geproduceerde antilichamen. Daarom duurt het dagen om een ​​ziekte te bestrijden en zich beter te voelen. Het is een langzaam proces. Als het immuunsysteem een ​​tweede keer wordt blootgesteld aan hetzelfde antigeen, reageert het veel krachtiger en produceert het snel grote aantallen antigenen. Deze secundaire reactie is waarom een ​​persoon meestal niet twee keer dezelfde ziekte krijgt en is wat u toestaat immuun te worden voor bepaalde ziekten.

Vaccins

Een vaccin is een stof die in het lichaam wordt geïntroduceerd en die antigenen van een bepaald type bevat. Gewoonlijk is het gebruikte antigeen een verzwakte of gedode versie van een ziekte. Het doel hiervan is om antilichaamvorming te stimuleren. Deze antilichamen produceren geheugencellen die onthouden hoe ze die specifieke indringer moeten bestrijden. Hierdoor kan het lichaam in de toekomst tegen die ziekte worden beschermd, met behulp van de secundaire respons van de antilichamen.


Bekijk de video: Afweerreactie antistoffen & antigenen - Afweer #1 - Cactuss Biologie (Mei 2022).