Adviezen

Terpentijn bijwerkingen


Terpentijn is een natuurlijke stof afkomstig van pijnbomen en heeft vele industriële en huishoudelijke toepassingen. Blootstelling aan terpentijn door spatten, inademen van dampen of slikken kan echter leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Iedereen die wordt blootgesteld aan terpentijn moet spoedeisende hulp zoeken of contact opnemen met een noodnummer (zoals 911) of het National Poison Control Center op 1-800-222-1222.

Ademhalings

Bij lage niveaus van blootstelling aan terpentine, gedefinieerd door de Occupational Safety and Health Administration als 75 delen per miljoen, beginnen mensen irritatie aan de neus en keel te ervaren bij het ademen. Hogere concentraties, tot 175 ppm, kunnen leiden tot ernstiger bijwerkingen van de luchtwegen, waaronder kortademigheid, hoesten, ernstige keelpijn, verstikking en pijn op de borst. Mensen die gedurende een periode van ten minste vijf jaar chronisch worden blootgesteld aan lage niveaus van terpentine in de lucht, hebben mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker. Terpentine kan bij inslikken de dood veroorzaken als gevolg van ademhalingsinsufficiëntie.

Zichtbaar

Irritatie van de ogen ontstaat bij blootstellingen van 175 ppm terpentinedampen. Als terpentijn in het oog spat, kunnen mensen ernstige pijn, roodheid van de vliezen (conjunctiva) rondom het oog en abnormale spiertrekkingen ontwikkelen. Bovendien kan de terpentijn tijdelijke cornea-erosie veroorzaken, wat resulteert in visuele problemen zoals wazigheid of visuele vervorming.

Dermatologisch

Een scheutje terpentijn op de huid veroorzaakt irritatie, roodheid en pijn op en rond het getroffen gebied. De huid van een blootgestelde persoon kan een blauwachtige tint aannemen. Terpentijn kan bovendien brandwonden veroorzaken op plaatsen waar het in contact komt met de huid.

Spijsverterings

Bij inname veroorzaakt terpentijn ernstige bijwerkingen in het spijsverteringsstelsel. Een brandend gevoel kan zich ontwikkelen in de keel, gevolgd door misselijkheid en braken, mogelijk met bloed in het braaksel en buikpijn. Diarree, mogelijk bloederig, kan ook voorkomen.

Excretory

Mensen met een niveau van acute blootstelling aan de chemische stof kunnen bloed of eiwitten in hun urine ervaren, evenals pijnlijk urineren. Er kan schade aan de nieren optreden, wat kan leiden tot nierfalen, een ernstige gezondheidscomplicatie.


Bekijk de video: 'Stelletje terpentijnzeikers' - VOETBAL INSIDE (December 2021).