Adviezen

10 redenen om geen alcohol te drinken


Alcoholgebruik kan wereldwijd legaal zijn, maar dat neemt niet weg dat alcohol een verslavende en gevaarlijke drug kan zijn. Incidenteel overmatig alcoholgebruik kan de geheugenvorming op de korte termijn verstoren, vitaminetekorten veroorzaken en leiden tot zwelling van de lever. Chronisch alcoholgebruik kan deze medische problemen verergeren en kan leiden tot ernstige schade aan de lever, alvleesklier en het zenuwstelsel.

1) Leverziekte

Leverziekte is het gezondheidsresultaat dat meestal wordt geassocieerd met overmatig alcoholgebruik. Door intoxicatie zwelt uw lever op, wat in ernstige gevallen pijn kan veroorzaken. Bij chronische alcoholgebruikers zal deze leverzwelling uiteindelijk resulteren in de infiltratie van vetlipiden en leververgroting. Alcoholisme kan uiteindelijk leiden tot levercirrose, waardoor de lever wordt verkleind tot een geel, gezwollen, met littekens bedekt en niet-functioneel orgaan.

2) Geheugen- en leerproblemen

Langdurig alcoholgebruik wordt geassocieerd met hersenkrimp en weefselschade en kan geheugen- en leerproblemen veroorzaken. Alcoholisten vertonen ook verminderde ruimtelijke vaardigheden en aandachtspannen en hebben moeite met het oplossen van probleemoplossende taken. In ernstige gevallen kan alcoholisme leiden tot anterograde amnesie, waardoor het individu geen nieuwe herinneringen kan vormen. Voor zowel lichte als zware drinkers wordt de codering van nieuwe herinneringen aangetast tijdens invloed van alcohol.

3) Vitamine tekort

Overmatig alcoholgebruik leidt tot verschillende vitaminetekorten. Deze tekortkomingen zijn het gevolg van de neiging van alcohol om de opname van vitamines door het lichaam te verstoren. De foliumzuur-, vitamine B-6-, vitamine B12-, thiamine- en vitamine A-niveaus van uw lichaam zijn allemaal verminderd met alcoholgebruik. Alcohol resulteert ook in verlies van zink door de urinewegen, beperkt de gastro-intestinale absorptie van ijzer en wordt geassocieerd met bloedarmoede.

4) Academische prestaties

Een studie uit 2005 uitgevoerd aan de Universiteit van Wisconsin-Lacrosse wees uit dat mannelijke studenten die drinken, of die samenleven met een huisgenoot die drinkt, doorgaans lagere GPA's hebben dan niet-drinkers en studenten die leven met niet-drinkers. Interessant is dat deze prestatieverschillen voor vrouwelijke studenten veel kleiner waren, wat suggereert dat mannen kwetsbaarder kunnen zijn voor de negatieve effecten van groepsdruk en alcoholgebruik.

5) Medicatie-interacties

Tal van soorten medicijnen kunnen negatieve interacties hebben met alcohol. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Oklahoma kan zelfs matige alcohol het vermogen van uw lichaam om geneesmiddelen te metaboliseren beïnvloeden of de effecten van bepaalde medicijnen versterken. Medicatie-interacties kunnen vaak overmatige slaperigheid veroorzaken en kunnen leiden tot leverproblemen. Soorten medicijnen die een wisselwerking hebben met alcohol zijn antibiotica, antidepressiva, pijnstillers, antihistaminica, barbituraten, opioïden en spierverslappers.

6) Alvleesklierproblemen

Alcohol kan op korte termijn een verslechtering van het pancreasstelsel veroorzaken, omdat alcohol de pancreassecretie stimuleert, maar de productie van extra pancreasenzymen belemmert. Dit resulteert in spijsverteringsproblemen en het onvermogen om voedingsstoffen op te nemen. Chronisch alcoholgebruik kan zelfs leiden tot ernstige pancreasdisfunctie, zoals pancreatitis.

7) Slaapgebreken

Hoewel het drinken van alcohol soms mensen kan helpen in slaap te vallen, wordt alcoholconsumptie geassocieerd met slaapfragmentatie en nachtelijke lichamelijke opwinding. Drinken resulteert ook in minder REM-slaap. Zodra een chronische drinker stopt met het drinken van alcohol, wordt vaak het tegenovergestelde effect waargenomen, waarbij perioden van overmatige REM-slaap gepaard gaan met perioden van duidelijke slapeloosheid.

8) Saturday Night Palsy

De in de volksmond zogenaamde "zaterdagnachtverlamming" is een soort perifere zenuwschade die wordt veroorzaakt wanneer een frequente drinker in slaap valt terwijl hij overmatige druk uitoefent op de handen, voeten of een ander ledemaat, zoals beschreven in een rapport van onderzoekers van Penn State University gepubliceerd in het tijdschrift Alcohol Health & Research World. Omdat alcohol interfereert met het vermogen van het lichaam om met de hersenen te communiceren, kan het getroffen ledemaat enkele dagen of een paar weken "dood" aanvoelen. In extreme gevallen van intoxicatie kan verlies van bloed aan een ledemaat zelfs leiden tot amputatie of de dood.

9) Uitdroging

Op korte termijn kan alcohol drinken leiden tot diurese of snelle uitdroging. Consumptie van alcohol leidt tot een verminderde secretie van antidiuretische hormonen die uitdroging voorkomen; uitdroging is een van de belangrijkste oorzaken van kater symptomen na het drinken. Het is nooit een goed idee om alcohol te drinken als je van plan bent om aan lichaamsbeweging te doen of om op een warme dag buiten te zijn.

10) Foetaal alcoholsyndroom

Volgens de Staatsuniversiteit van New York in Potsdam, als u alcohol drinkt terwijl u zwanger bent, loopt u uw ongeboren baby het risico foetaal alcoholsyndroom te ontwikkelen. Baby's die lijden aan het foetaal alcoholsyndroom ervaren leerproblemen, misvormde gelaatstrekken, kleinere hoofden en abnormaal ontwikkelde gewrichten en ledematen. Ze wegen ook minder en zijn korter dan andere baby's.


Bekijk de video: Heeft het zin om een maand geen alcohol te drinken? (December 2021).