Adviezen

Wat is het verschil tussen compressiekousen en ondersteuningsslangen?

Wat is het verschil tussen compressiekousen en ondersteuningsslangen?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Onderscheid maken tussen steunslang en compressiekousen kan verwarrend zijn. Zelfs distributeurs modderen het water door de termen onnauwkeurig door elkaar te gebruiken. Er zijn echter een aantal verschillen die, hoewel ze niet aan de oppervlakte zichtbaar zijn, elk van deze medische hulpmiddelen definiëren en ze vierkant in hun eigen categorieën plaatsen.

De gelijkenissen

Compressiekousen en steunslang hebben beide dezelfde basisfunctie. Wanneer ze worden gedragen, zorgen ze voor druk van voet tot knie (en soms dijbeen) om een ​​goede bloedcirculatie te bevorderen. De druk is groter aan de voet en neemt geleidelijk af naarmate de kous hoger op het been komt.

Het drukniveau is een meetbaar kenmerk dat doelbewust door de maker is vastgesteld voor verlichting van medische problemen die variëren in ernst. In het algemeen geldt dat hoe ernstiger het probleem, hoe meer druk vereist is van de kous.

Het verschil

Er is een eenvoudige scheidingslijn tussen steunslang en compressiekousen. De ondersteuningsslang heeft een compressieniveau van 20 mmHg of minder, terwijl compressiekousen 20 mmHg of hoger hebben. De afkorting mmHg staat voor millimeter kwik en is dezelfde maateenheid in bloeddruk.

Ondersteuning slang kan worden gekocht over de toonbank bij zowat elke apotheek. Compressiekousen kunnen echter een recept en een fitting van een medische professional vereisen als het compressieniveau hoger is dan 40 mmhg of als ze op maat worden gemaakt.

Gebruik voor ondersteuningsslang

De ondersteuningsslang zorgt voor een milde compressie van de benen die groter is aan de voet en geleidelijk loskomt wanneer deze de knie of dij nadert. Deze druk bevordert een betere bloedcirculatie door het bloed terug naar het hart te duwen. Dit vermindert ook zwelling door vloeistofophoping. Door het bloed in een constanter tempo te houden, helpt u ook om bloedstolsels in de benen te voorkomen. Degenen met een risico op DVT (diepe veneuze trombose) of wat gewoonlijk wordt aangeduid als 'economy class syndroom', wat een bloedstolsel in het been is veroorzaakt door lange stukken zitten tijdens vluchten, kunnen het risico op DVT tot 90 verminderen procent door eenvoudig een ondersteuningsslang te dragen.

Gebruik voor compressiekousen

Meer ernstige problemen met de bloedsomloop veroorzaakt door medische problemen worden behandeld met de hogedrukopties van compressiekous. De meest voorkomende medische aandoeningen waarbij compressiekousen nodig zijn, zijn de volgende:

suikerziekte

CVI (chronische veneuze insufficiëntie) - zuurstofarm bloed wordt niet efficiënt terug naar het hart gepompt

Lyfoedeem - een ophoping van lymfevocht die zwelling veroorzaakt

Spataderen - gezwollen aderen die vaak gedraaid net onder de huid lijken

Post-flebitisch syndroom - een chronische aandoening als gevolg van DVT

TED-slang

Een derde type steunkousen wordt TED-slang genoemd. Ook bekend als anti-emboliekousen, deze zijn ontworpen voor mensen die niet-ambulant (niet in staat om te bewegen), aan bed gebonden zijn of een extreem beperkt bewegingsbereik hebben om de circulatie in de benen te behouden. In tegenstelling tot de ondersteuningsslang of compressiekousen, zijn TED-slangen alleen bedoeld om voor korte tijd te worden gedragen en hebben ze vaak een gat in de teen, zodat een verpleegkundige of medische professional regelmatig de circulatie kan controleren.