Info

Verbrand je meer calorieën bij extreme hitte?


Uw calorieverbruik is meestal gebaseerd op uw lichaamsgewicht, trainingsintensiteit en duur van lichamelijke activiteit. Het blootstellen van je lichaam aan hoge temperaturen tijdens het sporten heeft echter wel invloed op het calorieverbruik omdat je lichaam zichzelf moet koelen, volgens de American Council on Exercise. Als je echter in extreme hitte gaat trainen, pas dan op voor uitdroging en andere warmtegerelateerde ziektes, volgens auteurs van een beoordeling uit 2011 in het Journal of Athletic Training.

Warme versus koude temperaturen

Volgens de American Council on Exercise verbrand je inderdaad meer calorieën in extreme hitte dan in gematigde, comfortabelere omstandigheden. Dit komt omdat je lichaam extra energie verbruikt om zichzelf te koelen door bloed naar je huid te pompen en te zweten. Aan de andere kant kan trainen bij extreem lage temperaturen - waardoor je lichaam kan rillen - zelfs meer calorieën verbranden dan zweten bij extreme hitte. Dit komt omdat rillen de manier is waarop je lichaam energie verbruikt om je lichaamstemperatuur te reguleren. ACE meldt dat alleen al rillen 400 calorieën per uur kan verbranden.

Waarschuwingen

Hoewel trainen in extreme hitte uw calorieverbruik verhoogt, is dit voor langere tijd niet veilig. Aan hitte gerelateerde aandoeningen hebben ernstige bijwerkingen en kunnen zelfs tot de dood leiden. De Noordwestelijke Staatsuniversiteit van Oklahoma meldt dat symptomen van warmtegerelateerde verwondingen onder meer zijn: verminderde fysieke prestaties, warmte-uitslag, spierkrampen, duizeligheid, verwarring, hoofdpijn, misselijkheid, verlies van kracht, flauwvallen en bewustzijnsverlies. Als u een van deze symptomen ervaart, stop dan onmiddellijk met trainen, koel uw lichaam af en drink veel water. Medische zorg kan nodig zijn als de symptomen ernstig zijn.

Algemene calorie-uitgaven

Om je calorieverbranding te maximaliseren en je risico op warmtegerelateerde aandoeningen te verminderen, train je in een warm tot gematigd klimaat en vermijd extreme hitte en koude, beveelt de American Council on Exercise aan. Trainingsomstandigheden met een gematigde temperatuur kunnen je zelfs helpen voor langere periodes, wat volgens ACE de meest effectieve manier is om vet en calorieën te verbranden.

Overwegingen

Het feit dat je na een training in extreme hitte bent afgevallen, betekent niet dat je je lichaamsvet hebt verminderd. De kans is groot dat u tijdens uw training bij warm weer een pond lichaamsgewicht - of meer - bent afgevallen, dat u uitgedroogd bent en dat het gewicht gewoon water is. Je zou 3.500 calorieën moeten verbranden tijdens een enkele training om 1 pond lichaamsvet te verliezen, meldt MayoClinic.com. Voor elke pond die je verliest tijdens een training in extreme hitte, drink 2 tot 3 kopjes water om verloren vloeistoffen te vervangen, suggereert de American Academy of Orthopedic Surgeons.