Adviezen

Soorten bacteriën die worden gebruikt als ontbinders

Soorten bacteriën die worden gebruikt als ontbinders


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Ontleding is het proces dat dood organisch materiaal opsplitst in eenvoudigere vormen van materie, die uiteindelijk worden geconsumeerd door verschillende soorten bacteriën en schimmels. De actie is essentieel voor het beheer van de dode materie. Kolonies van bacteriën beginnen het ontbindingsproces kort na de dood van een organische levensvorm, of het nu planten, dieren of mensen zijn. Bacteriën zijn zelfs nuttig bij de afbraak van olielozingen.

Ontleding van mensen en dieren

De ontbinding begint letterlijk op het moment van overlijden. Het begint met autolyse, de afbraak van het lichaam door zijn eigen interne chemicaliën, enzymen en bacteriën die in het lichaam leven, meestal in het spijsverteringskanaal. Mensen en dieren worden niet alleen afgebroken door bacteriën en schimmels. Het lichaam wordt ook afgebroken door invloeden van buitenaf, zoals temperatuur, insecten en wormen. Vleesvliegen en blaasvliegen leggen hun eieren in het lichaam van een rottend dier. De eieren worden maden, die ook hun deel doen om het lichaam af te breken. Saprotrofe (ontbindende) bacteriën zijn aërobe (luchtademhaling) of anaërobe (niet-luchtademhaling) om ontleding te initiëren.

Afbraak van planten

Bodem biedt een breed scala aan bacteriekolonies die dood plantmateriaal, zoals bladeren, opzoeken en afbreken. Er is een mengsel van bacteriën, schimmels en microben die het dode plantmateriaal afbreken en composteren. In feite zijn er te veel soorten om te tellen, maar sommige van de bekende en geïdentificeerde bacteriën die helpen bij de afbraak van plantaardig materiaal zijn Streptomyces, Penicillum, Bacillus en Aspergillus. Al deze soorten spelen een vitale rol in de afbraak van bladeren en ander dood plantenleven. Ze zijn de reden dat bij het harken van bladeren vaak wordt opgemerkt dat een blad "geskeletteerd" is.

Voedselafbraak

Voedsel dat in de koelkast wordt vergeten, ondergaat dezelfde ontleding als bladeren op de grond. Terwijl een koelkast het proces vertraagt, blijft voedsel nog steeds degraderen en ontleden. Bacteriën zoals Penicillum, Bacillus thuringiensis en Bacillus spelen een grote rol bij de afbraak van voedsel, net als schimmels. Samen worden de partners saprofyten genoemd. De bacteriën dringen voedsel zoals fruit binnen via een opening in de huid. Van daaruit zetten meer bacteriën de huishouding op, totdat het voedsel volledig is afgebroken. Schimmels activiteit is duidelijk wanneer aanwezig in een vergeten container met voedsel. Het is ook duidelijk wanneer voedsel ranzig is geworden en het ontbindingsproces het oneetbaar heeft gemaakt.

Ontleding van olie

Bepaalde bacteriekolonies zijn behulpzaam geweest bij het vergemakkelijken van het opruimen en afbreken van olielozingen die in de oceaan voorkomen. Pseudomonas, een genetisch gemanipuleerde bacterie, is bekend geworden als een van de 'olie-etende bacteriën'. Gebruikt om te helpen bij het opruimen van de olievlek van de Exxon Valdez in 1989, het is sindsdien meerdere keren gebruikt. Een andere bacterie die bijdraagt ​​aan de afbraak van olie is Alcanivorax borkumensis, een mariene bacterie die afhankelijk is van olie om te leven. Het is bijna niet detecteerbaar in niet-verontreinigd water, maar wanneer het water vettig wordt, begint de bacterie agressief de olie aan te vallen en af ​​te breken.