Adviezen

Wat zijn de ribbels tijdens een borstonderzoek?


Het wordt aanbevolen dat vrouwen vanaf hun 20e eenmaal per maand, twee of drie dagen na het einde van de menstruatiecyclus zelftests van de borst uitvoeren (borsten zijn op dat moment minder gezwollen en gevoelig). Voor vrouwen die niet langer menstrueren, wordt geadviseerd om het zelfonderzoek één specifieke maand per maand uit te voeren. Het is belangrijk voor een vrouw om te weten wat ze voelt tijdens een zelfonderzoek, omdat borstweefsel normale knobbels en ribbels bevat.

Ridges

Een vrouw die een borstzelfonderzoek uitvoert, voelt waarschijnlijk zowel knobbels als ruggen en het is niet waarschijnlijk dat de ene borst net als de andere is. In het borstweefsel zijn bepaalde knobbels en richels normaal en geen reden tot alarm. Alle vrouwen moeten een rand van weefsel aan het onderste deel van de borst voelen, dit is het borstweefsel dat zich het dichtst bij de ribbenkast bevindt. Dit is bindweefsel en voelt stevig maar sponsachtig aan. Het bindweefsel dat wordt gevoeld (de ribbels) zijn bijna touwachtig onder de vingertoppen. Tijdens een borstzelfonderzoek wordt lichte druk uitgeoefend door de vingertoppen in een poging om het weefsel net onder de huid (zoals rond de tepel) te voelen; gemiddelde druk wordt gebruikt om dieper te voelen in dezelfde gebieden, en krachtige druk wordt uitgeoefend bij het voelen rond de basis van de borst. Dit komt omdat het gebied aan de basis van de borst het nokachtige weefsel bevat en het is mogelijk dat om iets ongewoons in dat gebied te voelen, stevige druk nodig is.

Normaal borstweefsel

Borsten zijn samengesteld uit weefsel, geen spieren. De borst- of borstspieren van een vrouw lagen onder de borsten. Een reden dat vrouwen wordt verteld dat ze elke maand op hetzelfde tijdstip het zelfonderzoek moeten doen, is omdat borstweefsel gedurende de hormonale cyclus verandert. Volgens lef.org is het normale borstweefsel glandulair. Dit betekent dat het weefsel van nature zich ontwikkelt en klontjes en / of knobbeltjes bevat. Zelfs normaal vezelachtig weefsel kan worden verward met een brok tijdens een zelfonderzoek, als het bijzonder hard of klonterachtig betekent geconcentreerd en misschien groter voelt dan andere ribbelachtige of klonterige delen van het borstweefsel. Het kan moeilijk zijn om te weten of een bobbel normaal is of door een arts moet worden bekeken.

Knobbels of veranderingen

Hoewel bepaalde, ongewoon aanvoelende knobbels in feite normaal kunnen zijn, wordt het altijd aanbevolen dat een vrouw haar arts raadpleegt als ze een knobbeltje voelt dat ze misschien niet normaal vindt. Borstknobbels of knobbeltjes kunnen een van de volgende zijn: normale borstweefsel-dominante knobbels (knobbels onderscheiden zich van het omliggende weefsel), cysten (goedaardig of kanker), abcessen van de borst, abcessen van de tepelhof, mastitis en onder andere mogelijkheden. Zora K. Brown, auteur van 100 vragen en antwoorden over borstkanker, schrijft dat een vrouw, afgezien van het voelen van haar borsten, ook moet zoeken naar zichtbare veranderingen, waaronder veranderingen in kleur, vorm of grootte, en het simuleren, plooien of uitpuilen van de huid. • Een uitslag, rode huid of pijn kunnen ook indicaties zijn van een behoefte aan medisch onderzoek.

Eenvoudige cysten

Buiten het standaard, gezonde, klierweefsel van de borst, zijn de meest voorkomende reden tot bezorgdheid cysten, omdat cysten gewoonlijk knobbels en / of knobbeltjes veroorzaken. In tegenstelling tot kanker zijn cystische knobbels mobiel, wat betekent dat ze zich niet aan het weefsel verankeren. Hierdoor veroorzaakt een cystische knobbel geen kuiltjes of verandering in het uiterlijk van de borst. Cysten worden meestal op dezelfde exacte plaats op een borst aangetroffen waar een vrouw het ribbelachtige weefsel voelt: de onderkant van de borst en het bovenste buitenste gedeelte van de borst. Cysten kunnen veranderen tijdens de hormonale cyclus van een vrouw en ze kan ongemak en symptomen ervaren, zoals een branderig gevoel. Eenvoudige cysten (anders dan complexe cysten) zijn bijna altijd niet-kankerachtig, maar moeten door een arts worden gediagnosticeerd.

Borstzelf-examens

Vrouwen wordt aangeraden om eens per maand borstzelfonderzoek te doen, omdat dit de eerste verdedigingslinie van vrouwen tegen borstkanker is.


Bekijk de video: Infrarood lassen van kunststof met een+GF+ lasmachine IR 63 plus (December 2021).