Adviezen

Bloed in de ontlasting tijdens gewichtsverlies


Bloed in de ontlasting tijdens gewichtsverlies kan beangstigend zijn om te zien. Bloed kan helder rood zijn of oud bloed kan bruin of zelfs zwart zijn als het bloed uit het bovenste kwadrant van het spijsverteringskanaal komt. Telkens wanneer u bloed in de ontlasting ziet, moet u dit serieus nemen. Tijdens gewichtsverlies kan bloed in de ontlasting afkomstig zijn van aambeien, maar er zijn enkele gevallen waarin bloed in de ontlasting wordt veroorzaakt door iets ernstigers. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u bloed in uw ontlasting heeft dat niet binnen korte tijd weggaat.

Oorzaken

Veel dingen kunnen bloed in de ontlasting veroorzaken terwijl een persoon gewicht verliest. Snel gewichtsverlies kan ervoor zorgen dat het lichaam in verhongering gaat. De Crohn's en Colitis Foundation of America zegt dat bloed in de ontlasting kan voorkomen wanneer mensen met spijsverteringsstoornissen op dieet gaan. Deze mensen kunnen ook andere symptomen hebben, zoals een opgeblazen gevoel of maagklachten. Als een persoon gewicht moet verliezen vanwege een medische aandoening of doktersorders, moeten deze mogelijk nauwlettend worden gevolgd, vooral wanneer bloed in de ontlasting het gevolg is van het gewichtsverlies.

Een andere veel voorkomende oorzaak van bloed in de ontlasting tijdens gewichtsverlies is uitdroging en het gebruik van laxeermiddelen. Wanneer sommige mensen een afslankplan volgen, kunnen ze proberen hun dikke darm schoon te maken door laxeermiddelen of kruiden te nemen om overtollige fecale materie kwijt te raken. Raadpleeg onmiddellijk uw arts of stop met reinigen als u bloed in de ontlasting ziet. Watergebrek kan ook bloed in de ontlasting veroorzaken omdat water bijdraagt ​​aan een gezond spijsverteringsstelsel. Wanneer u uw lichaam water ontneemt, kunnen de weefsels binnenin droog en geïrriteerd zijn. Dit kan leiden tot constipatie en harde ontlasting die de dikke darm kunnen afschrapen en dit delicate weefsel kunnen laten bloeden.

Bovendien kunnen mensen met eetstoornissen ook bloed in hun ontlasting zien als ze afvallen. Na verloop van tijd kan het spijsverteringsstelsel geïrriteerd raken en uit de slokdarm bloeden als gevolg van voortdurende verbranding door overgeven. Het bloed zal donker of zelfs zwart zijn tegen de tijd dat het de dikke darm bereikt. Mensen met boulimia hebben professionele hulp nodig om hun stoornis te overwinnen.

Bloed in de ontlasting tijdens gewichtsverlies kan ook worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening.

Soorten

Er zijn veel variaties op hoe bloed in de ontlasting eruit kan zien tijdens gewichtsverlies. Bloed kan bijvoorbeeld felrood of roze zijn wanneer het de dikke darm of anus van aambeien komt. Bloed kan ook bruinachtig, kastanjebruin of teerachtig zwart zijn. Soms wordt bloed in de ontlasting niet meteen herkend omdat het kan opgaan in de ontlasting. De ontlasting moet meestal bruin zijn, afhankelijk van wat er is gegeten. Dit is geen gemakkelijk onderwerp om over te praten, maar je moet altijd in de gaten houden wat er in de toilet zit om er zeker van te zijn dat je spijsverteringskanaal gezond is.

Gevolgen

Bloed in de ontlasting tijdens gewichtsverlies kan verband houden met oorzaken die een dramatisch effect op een persoon hebben, vooral als het bloedverlies aanzienlijk is. Als het niet wordt behandeld, kan dit leiden tot bloedarmoede door een daling van het aantal rode bloedcellen. Bovendien kan bloed in de ontlasting er ook voor zorgen dat een persoon zich vermoeid voelt. Soms is behandeling door een gastro-enteroloog nodig als een onderliggende medische aandoening de oorzaak is.

Preventie / Solution

Als u een afslankplan volgt, kunt u deze onaangename bijwerking meestal voorkomen. Als u een vorm van spijsverteringsstoornis heeft, neem dan contact op met uw arts voordat u begint met een darmreiniging of een extreem afslankprogramma. Misschien moet u afvallen of uw darmen langzamer reinigen. Uw arts wil u mogelijk nauwlettend in de gaten houden, vooral als u dit probleem eerder heeft gehad. U kunt dit ook voorkomen als u langzaam verliest en veel vocht drinkt. Je moet altijd naar je stoelgang kijken om er zeker van te zijn dat alles er gezond uitziet. De meeste mensen zouden drie stoelgangen per dag moeten hebben. Als je last hebt van obstipatie, probeer dan elke dag levertraan en eet vezelrijke groenten en fruit meerdere keren per dag.

Waarschuwing

Als u bloed in uw ontlasting ziet terwijl u gewicht verliest, moet u onmiddellijk hulp krijgen. Bloed in de ontlasting is meestal een teken dat er iets mis is. Je hebt misschien alleen aambeien, maar je kunt ook last hebben van darmbloedingen, een obstructie of kanker. Bloed is niet iets dat je in je ontlasting zou moeten zien.


Bekijk de video: Huisarts vertelt over bloed bij ontlasting (Januari- 2022).