Adviezen

Wat is galblaasslib?


Slib in de galblaas wordt soms aangeduid als "zand". Het is een deeltjesvormig materiaal ondergedompeld in gal dat zich kan ophopen tot puddingachtige consistentie. Dit slib vormt zich wanneer het legen van de galblaas stopt of vertraagt. Slib van de galblaas kan op een scan worden bekeken. Medische professionals worden getraind om het te detecteren door hoe het beweegt en zich verplaatst tijdens het scanproces. Dit slib is vaak een percursor om stenen te galmen.

Samenstelling van slib en kritieke factoren

Slib bestaat uit cholesterolkristallen, calciumzouten en gal. Hoewel dit type slib een mogelijkheid is, moet een arts ook andere stoffen overwegen. Bloed, pus, zachte pigmentstenen of zelfs gangreen kunnen zich ophopen in de galblaas. Elke slibachtige substantie kan ook harde stenen bevatten. Als een persoon ongemak of pijn in de juiste buikstreek heeft, plus misselijkheid na het eten van een vetrijke maaltijd, moet een galblaasscan worden besteld.

Oorzaken van slibvorming

Een individu is verdacht van het verzamelen van slib in haar galblaas na periodes van weinig of niet eten. Na de operatie, in tijden van vasten vanwege ziekte, of na een beenmergtransplantatie of andere orgaantransplantatie, ontstaat vaak slib. Artsen zeggen dat er geen echte manieren zijn om deze verzameling zachte materialen in de galblaas te voorkomen. Fijn stof begint zich te verzamelen wanneer een normale spijsvertering er niet in slaagt de galblaas in de maag te legen.

Het spoelen van de galblaas kan helpen

Er zijn tal van zogenaamde reinigingen voor galblaasslib. Inname van olijfolie met citroen, gemengd in gelijke delen, 2 tot 3 keer gedurende een periode van 24 uur wordt als een veilige methode beschouwd. Elke spoeling kan echter leiden tot een harde steen die vast komt te zitten in het kanaal van de galblaas naar de maag. Door veel water te drinken en de galblaas te legen door een vetrijke maaltijd te eten, kan ook slib wegspoelen. Alleen een arts kan een persoon begeleiden bij het aanpakken van het probleem, omdat een vetrijke maaltijd een galblaasaanval kan veroorzaken.

Geen methoden voor het voorkomen van slib

Medische professionals weten geen manier om slibvorming te voorkomen. Het lichaam produceert de zware stof zonder waarschuwing. Patiënten die moeten afzien van eten in tijden van extreme ziekte, vergroten hun kansen om slib op te bouwen, maar niet iedereen zal dit automatisch doen. De algehele gezondheid van de lever, de galblaas en het spijsverteringskanaal lijken allemaal een rol te spelen.

Problemen die leiden tot slibopbouw

Personen die proberen af ​​te vallen door op een "vloeibaar dieet" te blijven, lopen het risico dat zich galblaasslib ophoopt. Het spijsverteringskanaal, inclusief de galblaas, werkt het beste met een goede assimilatie van voedsel, het goed verteren van vast voedsel en een gezonde darmverwijdering. Slib dat ontstaat door te weinig consumptie van vast voedsel, geeft meestal signalen aan voor galstenen. Fad-diëten zijn aangewezen als verstorend voor de gezondheid van de galblaas en langdurige problemen met dit orgaan.