Adviezen

Menopauze met één eierstok


Er zijn momenten waarop een vrouw een eierstok moet laten verwijderen. Deze verwijdering kan worden veroorzaakt door kankertumoren in de eierstok en andere medische complicaties. De vraag die veel vrouwen stellen nadat de eierstok is verwijderd, is: "Wat gebeurt er nu?" Een vrouw kan vooral bezorgd zijn wanneer de menopauze begint in te lopen.

Verwijdering

Het eerste dat een vrouw moet onthouden, is dat er niets verandert wanneer de eierstok in eerste instantie wordt verwijderd. Je lichaam zal nog steeds dezelfde hoeveelheid oestrogeen en progesteron aanmaken. U hoeft zich ook geen zorgen te maken dat uw lichaam eerder dan verwacht in de overgang komt. Elke vrouw wordt geboren met meer dan een leven aan eieren in een enkele eierstok.

Veranderingen

Het enige verschil tussen een vrouw met één eierstok en een vrouw met beide eierstokken is dat de vrouw met één eierstok eerder door de menopauze kan gaan. Volgens Dr. Peter Kenemans van OBGYYN.net kan "Vroegtijdige verwijdering van een eierstok of een aanzienlijk deel van een functionele eierstok (bijvoorbeeld door een grote wigresectie) de menopauze veroorzaken door de werkelijke hoeveelheid follikels die nog aanwezig is te verminderen." Je ervaart nog steeds dezelfde symptomen, maar er is geen andere dramatische verandering.

Tijdsspanne

De meeste vrouwen doorlopen de menopauze rond de leeftijd van 50. Dit is de gemiddelde leeftijd van vrouwen om deze verandering te ervaren, maar er is niet de definitieve leeftijd voor alle vrouwen.

Ondersteuning

Een vrouw kan vaak bang zijn voor de overgang en het veranderen van haar. Een vrouw met één eierstok kan nog meer bang zijn voor de veranderingen die kunnen optreden. Dit is waar een steungroep van pas kan komen. Deze steungroep kan uw partner, uw ouders en uw vrienden zijn of een groep die in uw buurt samenkomt. Praten over je angsten en zorgen kan helpen de hoeveelheid fysieke en mentale stress die je hebt opgebouwd te verminderen.

Symptomen

Verschillende symptomen die gepaard gaan met de menopauze. De eerste tekenen die een vrouw op zal merken, wat jaren vóór het begin van de menopauze kan gebeuren, zijn opvliegers. De huid wordt rood en voelt warm aan. Van deze opvliegers is bekend dat ze een vrouw storen terwijl ze slaapt. Osteoporose is ook een veel voorkomend teken van de menopauze. U moet met uw arts praten over hoe u permanente schade door deze ziekte kunt voorkomen.