Adviezen

Wat veroorzaakt hoge niveaus van Co2 in bloed?


Hypercapnie is een aandoening waarbij hoge koolstofdioxide (CO2) -niveaus in het bloed worden vastgehouden. Het kan extreem gevaarlijk zijn en tot de dood leiden, en er zijn veel dingen die kunnen leiden tot een hoge CO2-aanwezigheid in het bloed.

Hypoventilatie

Hypoventilatie treedt op wanneer de ademhaling niet voldoende is om voldoende zuurstof op te nemen en voldoende koolstofdioxide te elimineren door uitademing. Omdat uitademing CO2 niet voldoende sterk uit het lichaam afgeeft, bouwt het zich op in het bloed, mogelijk tot toxische en zelfs fatale niveaus.

Longziekte

Longziekte is een andere oorzaak van hoge niveaus van CO2 in het bloed. Verminderde alveolaire en totale longcapaciteit veroorzaakt een verminderd vermogen om zowel voldoende zuurstof in te ademen als voldoende kooldioxide uit te ademen, wat leidt tot hypercapnie.

Verlies van bewustzijn

Met verminderd bewustzijn komt verminderde ademhaling, en dit kan leiden tot hypercapnie. Dit is vaak het geval tijdens een overdosis drugs, waarbij het consumeren van te veel van een specifieke stof de vermogens voldoende vermindert om bewustzijnsverlies te veroorzaken, wat kan leiden tot hypercapnie.

Atmosferische inademing

Naast fysiologische oorzaken kan een verhoogde inademing van kooldioxide uit de omgeving snel leiden tot hypercapnie en de dood. Dit geldt met name in geval van brand, waarbij de zuurstof in de lucht wordt verbruikt en koolstofdioxide overvloedig aanwezig is.

Verschillend

Zeeduikers ademen vaak onvoldoende tijdens het duiken, wat kan leiden tot hypercapnie. Dit kan worden verergerd door slechte of slecht functionerende apparatuur die nodig is om CO2 uit het ademhalingsapparaat te verwijderen. Bovendien kunnen duikers zich overbelasten, wat ook kan leiden tot hypercapnie.


Bekijk de video: Ademhaling (December 2021).