Adviezen

Wat is insuline glijdende schaal?

Wat is insuline glijdende schaal?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Glijdende schaalinsuline wordt soms door artsen gebruikt om de bloedsuikerspiegel van een patiënt te reguleren. Hoewel het voor sommigen nuttig kan zijn, is de effectiviteit ervan twijfelachtig, en er is veel controverse rondom het gebruik ervan.

Definitie

Glijdende schaalinsuline wordt over het algemeen gedefinieerd als een set instructies voor het toedienen van insulinedoseringen op basis van specifieke bloedglucosemetingen. Sommige glijdende schalen zijn in de vorm van algemene grafieken die worden gebruikt voor veel verschillende patiënten met doses die worden gegeven op basis van het gewicht en het activiteitsniveau van de patiënt. Andere glijdende schalen worden geïndividualiseerd met richtlijnen en doses die voor de individuele patiënt worden berekend door een arts op basis van de specifieke behoeften en medische geschiedenis van de patiënt.

Toepassingen

Glijdende schaalinsuline wordt vaak op korte termijn gebruikt tijdens perioden van aanpassing van de insuline, ziekte, ziekenhuisopname of op een ander moment waarop een acute behandeling van insuline noodzakelijk wordt. Het kan ook worden besteld als een permanente back-up van een doorlopend glucosebeheersplan (dwz geef 2 extra eenheden als de bloedsuikerspiegel hoger is dan 200) of als het enige middel voor insulinebeheer waarbij bloedglucosecontroles worden uitgevoerd op regelmatige intervallen en glijdende schaal insuline wordt elke keer gegeven op basis van de resultaten. Deze methode wordt niet aanbevolen voor de lange termijn.

Voordelen

Een glijdende schaal stelt patiënten en verpleegkundigen in staat insulinedoses toe te dienen op basis van de bloedsuikermetingen zonder telkens de arts te raadplegen. Het kan ook nuttig zijn bij de behandeling van zeer broze of onstabiele diabetici die plotselinge of onverwachte pieken in de bloedsuikerspiegel kunnen hebben en onmiddellijke dosering nodig hebben. (Zie referentie # 1, # 2, # 3)

Nadelen

Omdat insulinedoseringen afhankelijk zijn van individuele bloedglucosemetingen, is de glijdende schaal een reactieve benadering van insulinebeheer versus een proactieve. Het kan ook leiden tot grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot meer wenselijke stabiele aantallen. Insuline via glijdende schaal wordt door veel professionals als een minder dan ideale behandelingsmethode beschouwd omdat het geen hoge bloedsuikerspiegel voorkomt, maar alleen daarop reageert als ze zich hebben voorgedaan.

Controverse

De medische gemeenschap wordt steeds negatiever over glijdende insuline, en velen noemen het een verouderde en verouderde manier om diabetespatiënten te behandelen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze zeggen dat het de "luie" aanpak is en een methode die vaak wordt gebruikt door artsen die eenvoudigweg geen last willen hebben van verpleegkundigen die vaak bellen voor nieuwe insulinebestellingen.