Adviezen

Cholesterol: voedingsmiddelen om te vermijden

Cholesterol: voedingsmiddelen om te vermijden


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention hebben mensen met een hoog cholesterolgehalte tweemaal zoveel risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen als mensen met normaal cholesterol. Het aanbrengen van wijzigingen in uw dieet is de eerste stap om controle te krijgen over uw aantallen, en dat betekent het beperken van uw inname van voedingsmiddelen die cholesterol verhogen. Raadpleeg uw arts of diëtist om uw dieet te bespreken voor het verlagen van cholesterol.

Waarom cholesterol belangrijk is

Je lichaam heeft cholesterol nodig om hormonen en vitamine D aan te maken, maar je lichaam produceert voldoende cholesterol om aan je behoeften te voldoen. Verzadigde en transvetten in voedsel verhogen de cholesterolproductie in je lever en zorgen ervoor dat je lichaam te veel cholesterol produceert. Dit overtollige cholesterol reist in uw bloed en plakt aan uw vaatwanden, wat leidt tot vernauwing van de slagaders, mogelijke verstopping en een verhoogd risico op een hartaanval of beroerte.

De cholesterol die aan uw vaatwanden blijft plakken, wordt de slechte cholesterol of LDL-cholesterol genoemd. HDL-cholesterol is daarentegen het goede cholesterol dat helpt bij het verwijderen van het LDL-cholesterol uit uw bloedvaten. Triglyceriden zijn een ander soort vet dat in uw bloed wordt aangetroffen, en hoge niveaus worden ook geassocieerd met een verhoogd risico op verstopte slagaders.

Verminder de inname van verzadigd vet

Door de inname van verzadigd vet op 5 tot 6 procent van de dagelijkse calorieën te houden, kan de cholesterol worden verlaagd, volgens de American Heart Association. Op een dieet met 2000 calorieën betekent dat niet meer dan 100 calorieën tot 120 calorieën uit verzadigd, of 11 gram tot 13 gram verzadigd vet per dag.

Voedingsmiddelen rijk aan verzadigd vet omvatten vet vlees zoals spek en marmer rood vlees, kip en kalkoenhuid, boter, reuzel, kaas en volle en magere melk. Volgens de Harvard School of Public Health is de belangrijkste bron van verzadigd vet in het Amerikaanse dieet kaas uit voedingsmiddelen zoals pizza.

Geen transvet meer

Transvetten komen van nature voor in sommige voedingsmiddelen, zoals vlees en zuivelproducten, maar de meeste transvetten in uw dieet zijn afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen gevuld met gehydrogeneerde oliën. Transvetten zijn vooral slecht voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, omdat ze niet alleen je slechte cholesterol verhogen, maar ook de goede cholesterol verlagen, zegt de AHA.

Uw dagelijkse inname van transvet zo laag mogelijk houden, is een aanbeveling voor een betere cholesterol. Bewerkte voedingsmiddelen zoals diepvriespizza's, gebakken goederen, gefrituurd voedsel en crackers zijn de primaire bron van transvetten in het dieet. Stickmargarine en andere smeersels zijn ook een bron van transvetten. Lees het voedseletiket en de ingrediëntenlijst om u te helpen transvetvrije voedingsmiddelen te identificeren. Vermijd voedsel met de woorden "gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën" in de ingrediëntenlijst.

Cholesterol in voedsel

Volgens de Cleveland Clinic heeft cholesterol in voedsel niet zoveel invloed op het cholesterol in je lichaam als eerder werd aangenomen. In 2015 heeft de adviescommissie voor dieetrichtlijnen de aanbevelingen versoepeld om voedingsmiddelen met cholesterol in de voeding te beperken. Of u uw inname van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte, zoals eieren en schelpdieren, moet blijven beperken, hangt af van andere factoren die uw gezondheid beïnvloeden, zoals diabetes, zegt de Cleveland Clinic. Praat met uw arts of diëtist over cholesterol in uw dieet.

Betere voedselkeuzes

Hoewel je het voedsel dat je cholesterolgehalte verhoogt moet vermijden, kun je dat voedsel vervangen door gezondere keuzes die je cholesterol juist kunnen verbeteren. Een gezond dieet om cholesterol te verlagen moet fruit, groenten, volle granen, vetarme zuivelproducten, gevogelte zonder vel, zeevruchten, noten, zaden en peulvruchten omvatten.

De vezels in fruit, groenten, granen, bonen en noten kunnen helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. De AHA beveelt ook aan dat u twee keer per week vette vis eet, zoals zalm en haring, voor de gezondheid van het hart.


Bekijk de video: Vijf gezonde voedselsoorten die je cholesterol verlagen (Mei 2022).