Adviezen

Chronische gele diarree symptomen


Chronische gele diarree is het voorbijgaan van losse, waterige, gelige uitwerpselen gedurende meer dan vier weken. Het kan gepaard gaan met krampen, vermoeidheid en een algemeen gevoel van malaise. De oorzaken van gele diarree variëren van lage galproductie, wat een probleem in de lever kan betekenen, tot een ernstige ziekte. Behandeling en preventie zijn afhankelijk van de oorzaak.

Symptomen

Wanneer een persoon chronische gele diarree heeft, zal hij dagelijks meer dan vier weken last hebben van verschillende losse en soms waterige stoelgang. De kleur van de diarree kan variëren van een licht geelachtig bruin tot een bijna geel-grijze kleur. Krampen, vermoeidheid en zwakte zijn andere veel voorkomende symptomen. Chronische diarree, diarree die langer dan vier weken duurt, kan leiden tot uitdroging en een verlies van elektrolyten en kalium. Het kan ook een ernstig gezondheidsprobleem betekenen. Neem contact op met uw zorgverlener als u deze symptomen ervaart.

Medicijnen kunnen uw chronische gele diarree symptomen veroorzaken

Antibiotica, laxeermiddelen en sommige medicijnen voor chemotherapie kunnen gele, loopneus veroorzaken. Als u gele, loopneus heeft en bezorgd bent over de medicijnen die u gebruikt, raadpleeg dan uw arts.

Gebrek aan gal

Een ander veel voorkomend symptoom bij chronische gele diarree is dat de kleur van de ontlasting in de loop van de tijd verandert van geelachtig naar lichtgrijs. Dit symptoom betekent een probleem met de galproductie van de lever. Het zijn galzouten die de ontlasting bruin kleuren. Naarmate galzouten afnemen, wordt de ontlasting geel, vervolgens uiteindelijk grijs en bijna kleurloos. Als u vermoedt dat u een probleem hebt met de productie van gal, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Bacteriële infectie als oorzaak van chronische gele diarree

Als uw chronische gele diarree plotseling begon, zonder andere symptomen, werd het waarschijnlijk veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie die u mogelijk hebt opgepikt uit besmet voedsel of water. In feite wordt dergelijke diarree gewoonlijk reizigersdiarree genoemd omdat het gebruikelijk is om eraan te lijden na een reis naar een ander land.

Behandeling en preventie

Ongeacht de oorzaak, chronische gele diarree moet worden behandeld door eerst veel vloeistoffen te drinken die rijk zijn aan elektrolyten, omdat uitdroging het grootste gezondheidsrisico van diarree is. Om diarree te voorkomen, eet je verschillende kleine, gezonde maaltijden per dag en was je altijd je handen voordat je gaat eten. Wees voorzichtig waar u uw eten en water haalt, vooral als u in het buitenland bent. Vermijd bovendien vet voedsel en alles dat cafeïne of alcohol bevat, omdat bekend is dat deze voedingsmiddelen en medicijnen diarree veroorzaken en verergeren.


Bekijk de video: Je poep zegt veel over hoe gezond je bent, dit is waar je op moet letten - RTL NIEUWS (Januari- 2022).