Adviezen

Wat betekenen lipase-nummers?


Lipase is een enzym dat voornamelijk in de alvleesklier voorkomt en helpt bij de vertering en opname van vetten. Wanneer voedsel dat vet bevat door het spijsverteringsstelsel gaat, geeft de alvleesklier lipase af dat vet afbreekt in vetzuren die gemakkelijker worden opgenomen. De lipase-lab-test meet de concentratie van dit enzym in uw bloed.

Doel van de test

De lipase-bloedtest wordt gebruikt om acute en chronische pancreatitis, de ziekte van Chron, cystische fibrose en coeliakie te diagnosticeren en te controleren. Sommige symptomen van een pancreasstoornis zijn hevige buikpijn, koorts, verlies van eetlust en misselijkheid. Labs voor lipase en amylase, een ander pancreasenzym, worden meestal samen besteld.

Normaal bereik

Een normale laboratoriumwaarde voor lipase valt binnen 16 tot 63 eenheden per liter (U / L). Houd er rekening mee dat normale bereiken sterk kunnen variëren tussen laboratoria. Neem contact op met uw arts voor meer informatie over uw resultaten.

Verhoogde niveaus

Verhoogde lipaseniveaus kunnen wijzen op acute pancreatitis. Voor deze diagnose stelt het American Journal of Gastroenterology dat lipaseniveaus ten minste twee keer het normale bereik moeten zijn, maar wel vijf tot tien keer deze hoeveelheid kunnen zijn. Lipase-concentraties stijgen 24 tot 48 uur na een acute pancreasaanval en kunnen tot zeven dagen verhoogd blijven. Als de lipase niveaus hoog blijven, kan dit wijzen op blokkering van het pancreaskanaal of aanhoudende pancreasontsteking. Hoge niveaus worden ook geassocieerd met cholecystitis, nierinsufficiëntie, darmperforatie en pancreaskanker. Medicijnen die de lipase-concentraties kunnen verhogen, zijn onder meer codeïne, indomethacine en morfine.

Lage niveaus

Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine wordt familiaire lipoproteïne lipase-deficiëntie gedeeltelijk gediagnosticeerd door afwezigheid of lage lipase niveaus. Lipase-concentraties onder het normale bereik kunnen ook worden veroorzaakt door permanente schade aan de cellen die lipase in de alvleesklier produceren.


Bekijk de video: Dua Lipa - IDGAF Official Music Video (Januari- 2022).