Adviezen

Hoe zorg je voor je lever?


De lever is een zeer belangrijk klierorgaan van het lichaam. Dit roodbruine orgel bevindt zich onder het middenrif aan de rechterkant van de buik en weegt ongeveer 3 pond. Het is verantwoordelijk voor belangrijke lichaamsfuncties zoals galafscheiding die essentieel is voor de emulgering en absorptie van vetten, omzetting van suiker in glycogeen dat vervolgens wordt opgeslagen voor de spieren om te gebruiken, productie van ureum (hoofdcomponent van urine) en aminozuren en filtratie van toxines uit het bloed om onzuiverheden buiten te houden. De lever is eigenlijk een van de organen die ons systeem draaiende houdt, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen om een ​​gezond leven te leiden.

Eet goed om je lever gezond te houden. Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten, zoals vlees, eieren, noten of peulvruchten, zijn uitstekend voor je lever; en zo zijn vers fruit zoals papaja, avocado en watermeloen. Groenten zoals spinazie, kool, komkommer, wortelen, tomaten, bonen en spruiten zijn goede middelen voor het verdedigen van de lever tegen ziekten. Andere soorten voedsel die helpen bij de ontgifting van de lever zijn broccoli, knoflook, bieten, uien, tarwekiemen en champignons.

Let op je vetconsumptie. Voedingsmiddelen die vet en vettig zijn, zoals spek, salami, chips, friet en worst zijn niet zo gezond voor de lever, net als zuivelproducten zoals ijs of kaas. Bewerkte voedingsmiddelen zoals schokkerig rundvlees en hotdogs worden ook als ongezond voor de lever beschouwd. Deze voedingsmiddelen bevatten verzadigde vetten die voor de lever vrij moeilijk te verwerken zijn.

Bepaal wat grenzen bij het consumeren van dranken met veel cafeïne. Frisdrank, koffie en thee worden als ongezond beschouwd wanneer ze in zeer grote hoeveelheden worden geconsumeerd; probeer jezelf te beperken tot maximaal 3 kopjes per dag.

Drink veel water. Water is het beste middel als het gaat om het reinigen van uw lever. Het helpt gifstoffen uit uw lichaam te spoelen, wat uw hele systeem zal versterken. Verse sappen zoals sinaasappel- en citroensap zijn goed voor u - deze sappen bevatten gezonde zuren die gunstig zijn voor de algemene reiniging van uw lever en lichaam.

Controleer uw suikerinname. Het consumeren van veel geraffineerde suiker is niet alleen ongezond voor uw lever, maar ook voor uw algehele systeem. Wanneer de lever teveel suiker verwerkt, zal het deze omzetten in vetten en cholesterol - en het hebben van grote hoeveelheden van beide middelen zal niet alleen bijdragen aan gewichtstoename, maar zal ook een hoog risico op hart- en vaatziekten veroorzaken. Te veel kunstmatige zoetstoffen zijn ook schadelijk voor de lever en verhogen uw risico op algemene vermoeidheid of hypoglykemie.

Drink niet teveel alcohol. Drank, bier en wijn zijn moeilijk te verwerken voor de lever. Een tot twee glazen alcohol per dag is niet zo schadelijk voor mensen met gezonde levers. Maar het hebben van 3 of meer drankjes wordt niet aanbevolen, en kan leiden tot alcoholische hepatitis. Mensen met een leveraandoening mogen helemaal geen alcohol drinken. Hetzelfde geldt voor mensen die medicijnen gebruiken - alcohol mengen met pijnstillers of andere soorten medicijnen kan gevaarlijk zijn voor je lever.

Stop met roken en blijf uit de buurt van giftige dampen en vloeistoffen. Inademingslucht uit de longen wordt door uw lever gefilterd. Dus als u ongezonde lucht uit uw omgeving inademt, is de kans groot dat uw lever ook ongezond wordt. Mensen die roken, hebben een hoog risico op het ontwikkelen van leverkanker en andere soorten ziekten waarbij belangrijke organen betrokken zijn. Insecticiden of insectensprays, pijnverdunners, aerosol of vloeibare reinigingsmiddelen en haarsprays moeten met voorzichtigheid worden behandeld. Draag een masker om te voorkomen dat dampen worden ingeademd die uw lever kunnen beschadigen.

Draag bescherming tijdens het vrijen en vermijd het delen van persoonlijke items. Sommige leverziekten zoals hepatitis worden overgedragen via bloed en lichaamsvloeistoffen. Gebruik dus condooms en vermijd het delen van uw persoonlijke spullen, zoals tandenborstel, scheermes of manicuresets, vooral wanneer uw partner lijdt aan een leverziekte.

Bezoek uw arts en plan voor een hepatitisvaccin. Hepatitis A en B zijn de meest voorkomende besmettelijke leverziekten. Het krijgen van uw hepatitisvaccin helpt u te beschermen tegen infectieuze virussen die uw lever ernstig schaden.

Tip

  • Geneesmiddelen zoals valium (diazepam) en Restoril (temazapam) moeten worden ingenomen volgens de instructies van uw arts. Grote hoeveelheden van deze medicijnen kunnen potentieel giftig zijn voor uw lever.


Bekijk de video: Lever jij samen met Patrick goede zorg? (Januari- 2022).