Adviezen

Hoe koelt je lichaam zichzelf?

Hoe koelt je lichaam zichzelf?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Alle hogere dieren hebben mechanismen voor het handhaven van hun lichaamstemperatuur, een proces dat bekend staat als "thermoregulatie". Temperatuurregeling is van cruciaal belang om te overleven. Een dier dat zichzelf niet kan afkoelen, raakt oververhit en heeft last van een zonnesteek, een mogelijk fatale aandoening. Het omgekeerde is ook waar; een dier dat zichzelf niet warm kan houden, kan doodvriezen. Als mens, de slimste van alle soorten, heeft je lichaam verschillende manieren om zichzelf af te koelen en niet beschikbaar voor de rest van het dierenrijk.

Zweten

Zweten kan heet en plakkerig aanvoelen, maar het is eigenlijk het belangrijkste biologische mechanisme van je lichaam om zichzelf te koelen. Terwijl transpiratie uit uw huid verdampt, absorbeert het een grote hoeveelheid warmte uit uw lichaam tijdens het proces van het omzetten van een vloeistof in een gas. Je wordt zweterig op een warme dag of wanneer je traint om dezelfde reden: je hebt overtollige warmte verzameld die je kwijt wilt. Je lichaam bevat enkele miljoenen zweetklieren die automatisch regelen wanneer en hoeveel je zweet. Hoe meer je lichaam nodig heeft om af te koelen, hoe meer je zult zweten. Vochtige lucht maakt het moeilijker voor je zweet om te verdampen, en daarom voel je je op onaangename dagen ongemakkelijk warm.

Fysieke koeling

Je lichaam verliest ook warmte via dezelfde fysieke mechanismen waarbij elk heet voorwerp warmte afgeeft. Je straalt lichaamswarmte uit in een koelere omgeving op dezelfde manier als een hete oven warmte in de keuken uitstraalt; uw lichaam kan warmteverlies door straling verhogen door de bloedtoevoer naar de huid te vergroten. Bewegende lucht of water voert lichaamswarmte af via een proces dat "convectie" wordt genoemd. Je verliest ook wat warmte door "geleiding". Als u bijvoorbeeld tegen een koele muur leunt, brengt uw lichaam een ​​deel van zijn eigen warmte over op de muur.

Relocation

Dieren kunnen zichzelf koelen door naar een koelere plek in hun omgeving te gaan. Een vis in te heet water zal bijvoorbeeld een temperatuurgradiënt volgen naar koeler water. Mensen gebruiken deze strategie ook, maar we hebben over het algemeen meer opties beschikbaar dan andere dieren. We kunnen een parasol opzetten, in een zwembad springen of een coole bioscoop zoeken om onze lichaamstemperatuur onder controle te houden.

Technologische koeling

Als lid van de mensheid heb je ook technologische opties om koel te blijven die niet beschikbaar zijn voor andere soorten. Je bent het enige dier met de optie om snel isolatielagen - je kleding - te verwijderen om de warmtestroom van je lichaam te vergroten. U kunt ook een ventilator of een airconditioner inschakelen om af te koelen, of zelfs het autoraam openen om een ​​verkoelende wind te creëren.


Bekijk de video: Thermoregulatie (Mei 2022).