Adviezen

Wat zijn boviene groeihormoonbijwerkingen?

Wat zijn boviene groeihormoonbijwerkingen?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De kans is groot dat het etiket op de melk in uw koelkast verwijst naar rBGH, gewoonlijk rBST genoemd. Een gallon Great Value-melk van Walmart heeft bijvoorbeeld de volgende disclaimer: "Onze boeren hebben beloofd geen van hun koeien te behandelen met kunstmatige groeihormonen. Volgens de FDA is er geen significant verschil aangetoond tussen melk afkomstig van met rBST behandelde en niet met rBST behandelde koeien. " Deze vreemde formulering is het resultaat van een strijd tussen degenen die pleiten voor het gebruik van rBGH en degenen die vrezen dat het negatieve effecten heeft op koeien en consumenten.

Identificatie

Runderhormoon wordt gevonden in de hypofyse van koeien. Het helpt het metabolisme te behouden en celgroei aan te moedigen. Wetenschappers hebben BGH ontwikkeld door E. coli-bacteriën te injecteren met het gen dat BGH-groei veroorzaakt. Door dit nieuwe "recombinante" of recombinante hormoon in koeien te stoppen, wordt de melkproductie met 8,5 tot 17,6 procent verhoogd.

Bijwerkingen bij koeien

Volgens Monsanto, voorheen de toonaangevende producent van rBGH (verkocht onder de merknaam Posilac) in de Verenigde Staten, is er een toename van 79 procent van de uierinfectie of mastitis bij koeien die met het hormoon worden behandeld. Het label zegt dat "het gebruik van Posilac kan leiden tot een toename van spijsverteringsstoornissen zoals indigestie, opgeblazen gevoel en diarree. Studies hebben aangetoond dat koeien geïnjecteerd met Posilac een groter aantal vergrote hakken en laesies hadden (bijv. Snijwonden, vergrotingen, eelt) de knie en het voetgebied. "

Bijwerkingen van de consument

Hoewel natuurlijke hoeveelheden BGH in alle melk worden aangetroffen en geen bekende bijwerkingen veroorzaken, kunnen verhoogde hoeveelheden negatieve effecten veroorzaken. Maar de bijwerkingen van rBGH op consumenten zijn hypothetisch. Omdat mastitis vaak kan leiden tot geïnfecteerde melk, zijn veel consumentengroepen en wetenschappers bezorgd dat koeien die met rBGH zijn behandeld, ongezonde bacteriën in zuivelproducten kunnen brengen. Er is ook bezorgdheid dat antibioticaresidu zou kunnen worden doorgegeven, omdat mastitis antibiotische behandelingen vereist. Bovendien stimuleert rBGH de productie van insulineachtige groeifactor 1, die celdeling en groei bevordert. Er wordt gespeculeerd dat dit zou kunnen leiden tot een toename van kanker, maar deze theorieën zijn niet bewezen of onvoldoende getest.

Geschiedenis

Sinds de goedkeuring in 1993 is rBGH zeer controversieel. De primaire fabrikant van het hormoon was Monsanto. Talloze boycots en protesten volgden de introductie van het hormoon op de markt. In 2004 heeft Monsanto de productie van Posilac gehalveerd. Ondertussen eisten consumenten het recht om te weten of de melk die ze kochten van rBGH-koeien was, terwijl de FDA en Monsanto beweerden dat er geen wezenlijk verschil was tussen rBGH-melk en niet-rBGH-melk. Het resultaat van deze gevechten is de vreemde formulering op melketiketten. In 2008 verkocht Monsanto Posilac aan Eli Lilly and Co., wat interessant genoeg een toonaangevende fabrikant is van een mastitisbehandeling.

De huidige status van rBGH

Het gebruik van rBGH is minder gebruikelijk geworden. Veel supermarkten, waaronder Kroger, Safeway en Walmart, hebben geen rBGH-producten. In 2008 verbood Starbucks Coffee Co. rBGH in zijn producten. Recombinant groeihormoon voor runderen is ook verboden in Canada, de Europese Unie, Japan en Australië.