Adviezen

Wat is de functie van triglyceriden?

Wat is de functie van triglyceriden?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Drie verschillende lipiden of vetten zijn te vinden in het voedsel dat we eten. Fosfolipiden (lecithine), sterolen (cholesterol) en de grootste triglyceridencategorie. Het meeste vet in het lichaam bestaat ook uit triglyceriden. Het zijn verzadigde vetten. Hoewel ze belangrijke functies in het lichaam dienen, dragen triglyceriden, samen met cholesterol, bij aan hartaandoeningen. Met zoveel onderzoek dat wijst op het belang van het beperken van verzadigde vetten in de voeding, wat is de functie van triglyceriden en hebben we ze helemaal nodig?

Samenstelling

De naam triglyceride komt van chemische samenstelling. Triglyceriden bevatten drie moleculen (tri) vetzuur en één molecuul glycerol. Lipiden lossen niet op in water zoals andere voedingsmiddelen die het lichaam binnendringen, dus moeten ze eerst worden afgebroken om te worden opgenomen. Nadat ze zijn opgenomen in de darmwand, worden lipiden opnieuw opgebouwd, gemengd met cholesterol en omgezet in druppels bedekt met een laag eiwit. Deze "lipoproteïnen" worden chylomicrons genoemd. Het lichaam absorbeert veilig kleinere chylomicrons en slaat deze op. Grotere ophopen zich soms op de wanden van de bloedvaten, waardoor die plek dikker en harder wordt, wat kan leiden tot hartaandoeningen. Triglyceriden dienen echter verschillende positieve en noodzakelijke functies in het lichaam.

Functie 1 - Energie

Alle voedingsvetten, inclusief triglyceriden, zijn een zeer geconcentreerde energiebron, maar ze zijn de tweede keuze van het lichaam omdat ze moeilijker zijn dan koolhydraten om te zetten in energie. Wanneer vetten worden gekataboliseerd (afgebroken om te worden gebruikt voor energie), gebruikt het lichaam slechts de helft van de vetcalorieën. Alle calorieën die niet onmiddellijk worden gebruikt, worden triglyceriden die in het lichaam worden opgeslagen als vet - ook wel vetweefsel genoemd - totdat het nodig is voor energie.

Functie 2 - Isolatie en bescherming

De vetlaag onder de huid isoleert het lichaam tegen extreme temperatuurschommelingen. Vet rond inwendige organen dient als een beschermend kussen tegen mechanisch trauma.

Functie 3 - Voeding

Vitamine A, D, E en K zijn in vet oplosbare vitamines, wat betekent dat het lichaam vet moet hebben om ze te absorberen. Deze vitamines worden door de vaten getransporteerd door de chylomicrons. Vitamine E, D en K worden ook opgeslagen in het vet. Als er te weinig voedingsvet is, of als er een medisch probleem bestaat dat het vermogen van het lichaam om vet te absorberen verstoort, treedt vitaminegebrek op. Het komt erop neer: triglyceriden zorgen voor voldoende voeding.

Goed of slecht?

In de juiste hoeveelheid zijn triglyceriden belangrijk en goed; overtollig dragen ze bij aan ziekten. Net als zoveel andere voedingsrichtlijnen is matiging de sleutel. Een gezond gewicht, een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn allemaal nodig om een ​​gezond niveau van triglyceriden te behouden.


Bekijk de video: Vetten (Mei 2022).