Adviezen

Hoe overtollig ijzer in bloed te verwijderen


IJzeroverbelasting of hemochromatose treedt op wanneer er teveel ijzer zich ophoopt in het bloed. Onbehandeld kan het orgelbeschadiging veroorzaken. Hemochromatose is voornamelijk genetisch bepaald, maar kan ook worden veroorzaakt door te veel bloedtransfusies van bepaalde anemieën. Het is de meest voorkomende genetische aandoening in de Verenigde Staten.

Overtollig ijzer moet uit het lichaam worden verwijderd door flebotomie, de procedure die wordt gebruikt voor het doneren van bloed. U kunt de procedure laten uitvoeren in een ziekenhuis, kliniek of polikliniek. Een verpleegkundige of een gecertificeerde phlebotomist past een tourniquet toe en plaatst vervolgens een naald in een dominante ader.

Het bloed loopt weg in een grote verzamelcontainer. De hoeveelheid bloed die wordt afgenomen en hoe lang flebotomie moet worden uitgevoerd, is afhankelijk van de ernst van de ijzerstapeling. Een pint bloed wordt één of twee keer per week verwijderd. Uw arts bepaalt de tijdsduur; het kan enkele maanden tot een jaar of langer duren.

Na de bloedafname kunt u zwakte of duizeligheid ervaren. Je moet een snack eten, zoals koekjes of crackers, die bedoeld zijn voor bloeddonoren. Probeer niet op te staan ​​of te lopen totdat u zich weer normaal voelt. Als u poliklinisch flebotomie doet, is het een goed idee om iemand u te laten rijden.

Tijdens de behandeling met ijzerstapeling is frequent labwerk, inclusief het controleren van bloedferritineniveaus, noodzakelijk om de voortgang van de behandeling te volgen. Zodra alle bloedwerk binnen het normale bereik is, moeten patiënten nog steeds twee tot vier keer per jaar bloed laten verwijderen. Het beheer van ijzerstapeling is levenslang en vereist mogelijk voedingsaanpassingen om te voorkomen dat u teveel ijzer verbruikt.

Tip

  • Symptomen van ijzerstapeling zijn gewrichtspijn, vermoeidheid, buikpijn, gebrek aan energie, verlies van zin in seks en hartproblemen. Veel mensen hebben hemochromatose en hebben geen symptomen.

Tip

  • Gebrek aan behandeling kan ernstige problemen veroorzaken, waaronder artritis, schade aan de alvleesklier, schildkliertekort, schade aan de bijnieren en onregelmatige hartritmes of hartfalen. De lever is bijzonder kwetsbaar en kan cirrose, kanker, leverfalen of vergroting ontwikkelen.