Adviezen

Wat te doen met uitslag van amoxicilline

Wat te doen met uitslag van amoxicilline


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Amoxicilline is een antibioticum dat vijf dagen na het begin van de medicatie een huiduitslag kan veroorzaken. Hoewel deze uitslag het meest voorkomt bij kinderen, is het alleen ernstig wanneer het wordt geassocieerd met specifieke symptomen.

Waarom komt de uitslag voor

Naar schatting 5 tot 10 procent van de kinderen die amoxicilline gebruiken, ervaren huiduitslag die er volgens de Universiteit van Michigan in 2009 als volgt uit kan zien: roze of rode vlekken kleine, platte vlekken die niet jeuken. die zich op de romp van het lichaam bevinden (zoals de rug, buik, enz.) - huiduitslag die zich na verloop van tijd naar het gezicht verspreidt

Hoewel de uitslag er ernstig kan uitzien, is het een typische bijwerking van het nemen van amoxicilline. De uitslag verschijnt op de vijfde dag nadat het kind of de volwassene een medicijn begint te nemen en duurt meestal drie dagen, maar kan tot zes dagen duren.

Bijwerking versus allergische reactie

Hoewel de uitslag visueel problematisch lijkt, is het echt een bijwerking en geen negatieve reactie op de medicatie. Er is geen behandeling voor een bijwerking-gerelateerde uitslag anders dan om de uitslag te observeren voor eventuele veranderingen en door te gaan met de ronde van antibiotica totdat deze is voltooid. Het drinken van vloeistoffen of het nemen van een havermoutbad kan het systeem spoelen en de uitslag kalmeren.

Een zorgverlener moet echter worden geraadpleegd als een van de volgende situaties zich voordoet: • De uitslag verandert in netelroos. • De uitslag begint te jeuken. • De uitslag duurt langer dan zes dagen. • Alle andere aspecten van de uitslag die een doktersbezoek kunnen rechtvaardigen.

Andere oorzaken van uitslag als gevolg van amoxicilline

Hoewel een amoxicilline-uitslag mogelijk geen allergische reactie is, kan het een indicatie zijn dat een patiënt infectieuze mononucleosis heeft, die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus, dat mogelijk enige tijd in de bloedbaan sluimert.

Omdat het moeilijk is om onderscheid te maken tussen een bijwerking, een ziekte-indicator of een allergische reactie, is het belangrijk om een ​​gezondheidsdeskundige de uitslag te laten evalueren als deze niet binnen enkele dagen na het verschijnen verbetert. Veel amoxicilline-gerelateerde uitslag verschijnt ook een of twee keer bij het nemen van amoxicilline, en dan nooit meer, wat betekent dat een ouder niet bang hoeft te zijn dat een kind opnieuw uitslag zal ervaren.