Adviezen

Resultaten van FSH-niveau evalueren

Resultaten van FSH-niveau evalueren


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

FSH staat voor Follicle Stimulating Hormone, geproduceerd in de hypofyse. Bij vrouwen stimuleert het de productie van eieren in de eierstokken, bij mannen de productie van sperma. Een bloedtest wordt uitgevoerd door een zorgverlener om FSH-waarden vast te stellen. Tests om FSH-waarden te evalueren worden uitgevoerd als een patiënt tekenen van reproductieve of hypofyse-aandoeningen vertoont. De test wordt gebruikt om de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen, tekenen van vroege seksuele ontwikkeling bij jonge kinderen en abnormale menstruatiepatronen bij vrouwen te evalueren. De test kan ook worden gebruikt om te bevestigen of een vrouw in de menopauze is gekomen.

Lees de resultaten van uw test zorgvuldig. FSH-niveaus variëren afhankelijk van uw leeftijd en geslacht. Bij prepubescente mannelijke kinderen ligt het FSH-gehalte tussen 0 en 5.0 Internationale eenheden per liter, of IE / L. Tijdens de puberteit loopt dit op tot 0,3 IE / L tot 10,0 IE / L. Voor meisjes zijn FSH-niveaus vóór de puberteit normaal 0 IE / L tot 4,0 IE / L, en veranderen tijdens de vrouwelijke puberteit tussen 0,3 IE / L en 10,0 IE / L.

Vergelijk uw resultaten met die waarvan wordt gezegd dat ze gezond zijn voor uw geslacht en leeftijd. Normale FSH-waarden voor volwassen mannen liggen tussen 1,5 IE / L tot 12,4 IE / L - of 5 tot 20 Milli internationale eenheden per milliliter - mIU / ml. Voor menstruerende vrouwen zijn de normale niveaus 3,5 IE / l tot 3,0 IE / l, of 5 mlU / ml tot 20 mlU / ml. Voor postmenopauzale vrouwen liggen de niveaus tussen 40 IE / L tot 250 IE / L, of 50 mIU / ml tot 100 mIU / ml.

Let op eventuele verschillen tussen uw FSH-niveaus en de waarden die als normaal worden vermeld. Verschillende laboratoria zullen verschillende schalen hebben voor het meten van FSH-niveaus. Die hier gegeven zijn een richtlijn. Bij vrouwen worden FSH-waarden onder 6 mIU / ml als uitstekend beschouwd, 6 mIU / ml tot 10 mIU / ml is goed tot redelijk, terwijl niveaus van meer dan 13 mIU / ml kunnen wijzen op een verminderde ovariële reserve. Hoe hoger het niveau van FSH , hoe minder vruchtbaar een patiënt kan zijn. Voor zwangere vrouwen is het niveau van FSH in het bloed vrijwel niet detecteerbaar.

Neem contact op met uw zorgverlener als u een vrouw bent in de vruchtbare leeftijd met hoge FSH-waarden die zwanger wilt worden. Verdere tests kunnen worden gegeven om de oorzaak van de hoge FSH-waarden te bepalen en uw vruchtbaarheid te beoordelen. Mannen die hoge FSH-resultaten hebben en kinderen willen hebben, moeten ook contact opnemen met hun zorgverlener. Een spermaanalyse of testiculaire biopsie kan worden uitgevoerd om de vruchtbaarheid te controleren.

Raadpleeg uw zorgverlener als er een afwijking is in uw testresultaten of als u nog vragen heeft. Verschillende aandoeningen worden geassocieerd met abnormale FSH-waarden, waarvoor mogelijk verdere tests nodig zijn. Deze omvatten hypopituïtarisme, polycysteuze eierstokaandoeningen, Klinefelter-syndroom, Turner-syndroom, ovarieel falen, anorexia en eierstok- of bijnierkankers.


Bekijk de video: Hurksprong over breedte van de plint (Mei 2022).