Info

7 soorten rekoefeningen

7 soorten rekoefeningen


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Naast het verbeteren van de houding, de bloedsomloop en het bewegingsbereik, kan stretchen het risico op spierletsel verminderen en spierpijn na het sporten verminderen. Volgens het American College of Sports Medicine moeten volwassenen minimaal twee tot drie dagen per week rekoefeningen uitvoeren nadat de spieren zijn opgewarmd. Er zijn zeven verschillende soorten rekoefeningen die u kunt uitvoeren om de fitnessvoordelen te maximaliseren.

Actief statisch

Statisch rekken wordt uitgevoerd door een spier tot een punt van maximale spanning te strekken en deze 30 seconden vast te houden. Met actieve statische stretch, oefen je je eigen druk uit tijdens de stretch. Een voorbeeld van een actieve statische stretch zou op de vloer zitten met je benen voor je terwijl je je tenen naar achteren trekt om je kuiten en hamstrings te strekken.

Passieve statische

Passief statisch rekken wordt uitgevoerd door een rek 30 seconden vast te houden. Dit type statische rek kan worden uitgevoerd met een partner die kracht uitoefent om de intensiteit van elke rek te vergroten of met weerstandsbanden of machines.

Dynamisch

Dynamisch uitrekken omvat sportspecifieke flexibiliteitsoefeningen die zijn ontworpen om de bewegingspatronen van verschillende activiteiten na te bootsen. Een voorbeeld van een dynamisch traject zou een hardloper zijn die lange, langzame stappen nam, vergelijkbaar met een lopende beweging, waarbij elke beweging werd overdreven om het traject te maximaliseren.

Ballistisch

Ballistisch rekken omvat snelle, herhaalde stuiterende bewegingen. Coaches en fitnessprofessionals ontmoedigen vaak ballistisch stretchen, omdat dit tot letsel kan leiden. Als ze echter worden uitgevoerd na statisch rekken en in langzaam toenemende snelheid, kunnen deze rekoefeningen veilig worden uitgevoerd.

Actief geïsoleerd

Actief geïsoleerd strekken wordt uitgevoerd in sets van herhalingen, net zoals krachttraining. Elke stretch wordt slechts twee seconden vastgehouden voordat deze wordt losgelaten en vervolgens weer vastgehouden. Elke volgende rek zou in de loop van de set in intensiteit moeten toenemen.

Myofasciale release

Myofascial release maakt gebruik van een schuimroller om spieren en fascia te strekken, het complexe systeem van bindweefsels van het lichaam. Druk wordt uitgeoefend door een schuimroller over het doelgebied te bewegen in korte, gecontroleerde bewegingen. Myofasciale afgifte is vergelijkbaar met diepe weefselmassage, maar kan zelf worden toegediend.

Proprioceptieve neuromusculaire fascilitatie

Proprioceptieve neuromusculaire facilitatie (PNF) is de meest effectieve vorm van stretchen om het bewegingsbereik te vergroten. PNF omvat een reeks rek- en samentrekkende tegengestelde spiergroepen. Deze rekoefeningen worden vaak uitgevoerd op individuen door fysiotherapeuten en door sportartsen die spierletsels willen repareren en de atletische prestaties willen verbeteren.

Middelen

  • Wetenschap van flexibiliteit; Michael J. Alter
  • Het genie van flexibiliteit: de slimme manier om uw lichaam te strekken en te versterken; Bob Cooley