Info

Brandende kalveren tijdens het hardlopen


Je kuitspieren - die bestaan ​​uit de diepere soleus en meer oppervlakkige gastrocnemius - zijn van cruciaal belang bij het hardlopen, of je nu een sprinter bent of een hardloper op afstand. Ze zijn bijna volledig verantwoordelijk voor de afzetfase van de stapcyclus en absorberen ongeveer 1500 voetaanvallen per mijl, volgens Kara Goucher's "Running for Women: From First Steps to Marathons". Een brandend gevoel in deze spieren kan wijzen op de goedaardige effecten van hoge inspanningen of het ontstaan ​​van letsel.

High-stress hardlopen

Sommige soorten rennen resulteren in verbranding in de kalveren als een voorspelbaar gevolg van metabolische of fysieke processen. Wanneer u langdurig op topsnelheid of er dichtbij in de buurt loopt, de ophoping van melkzuur in uw kuitspieren als gevolg van anaëroob metabolisme.

Een soortgelijk fenomeen doet zich voor wanneer u met meer bescheiden passen bergop rent. Hoewel je niet zo snel beweegt, zijn de eisen aan je spieren vrijwel identiek, en de helling dwingt ze door een groter dan normaal bewegingsbereik, waardoor het brandende gevoel wordt benadrukt.

Kalfsspanning

Kuitspierspanningen komen veel voor bij sprinters en afstandslopers. Een kuitstam produceert meestal een doffe pijn, maar manifesteert zich vaak als een scherpe of brandende vorm van pijn. Niet goed rekken of opwarmen, uitdroging en overijverige training zijn typische oorzaken van dit letsel. De behandeling omvat ijsvorming en mogelijk ontstekingsremmende medicijnen. Een scheur of breuk van de kuitspier houdt meestal vier tot twaalf weken rusten in.

Achilles tendinitis

Letsels aan de achillespees, die de kuiten met het hielbot verbindt, behoren tot de meest voorkomende daders als het gaat om zijwaartse renners. Als het letsel zich in het bovenste deel van de pees bevindt, manifesteert het zich voor alle doeleinden als kuitpijn. Te snel rennen, te veel bergopwaarts lopen en te snel kilometers maken, zijn de belangrijkste oorzaken van deze vorm van peesontsteking.

Behandeling van Achilles tendinitis omvat niet rennen, strekken van de pees, versterkende oefeningen en het nemen van ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen. Wanneer u dit soort letsel oploopt, vermijd dan ten koste van alles bergopwaarts rennen. Raadpleeg uw arts voor advies over de behandeling.

Compartiment syndroom

Compartiment syndroom is een relatief zeldzame kalfsblessure, maar het kan ondraaglijke brandende pijn veroorzaken. Het komt voor wanneer, als gevolg van oefening, de kalveren hypertrofie zijn of te groot worden voor de omhulling die hen omgeeft. Zoals hardloper en arts Cathy Fieseler in "Running Times" opmerkt, is druk op de bloedvaten en zenuwen van de kalveren de bron van pijn. Als u compartimentensyndroom heeft, is een operatie waarbij het weefsel rondom de kuitspieren is gesneden de enige remedie.