Adviezen

Langetermijneffecten van methotrexaat

Langetermijneffecten van methotrexaat


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Toen het eerst werd ontwikkeld, werd Mexthotrexaat primair gebruikt om kanker te behandelen. Nu is ontdekt dat het een breed scala aan positieve effecten heeft voor tal van aandoeningen, waaronder leukemie, reumatoïde artritis, psoriasis, Crohn's, astma, lupus, myositis, vasculitis en buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Omdat het medicijn erg krachtig is. Voor veel aandoeningen wordt het medicijn alleen gebruikt als een remedie voor de korte termijn. Voor ernstigere of chronische ziekten kan het medicijn in zowel lage als hoge doses worden gegeven, maar niet voor een periode langer dan twee jaar.

Lever

Methotrexaat is gecontra-indiceerd bij reeds bestaande leveraandoeningen; waardoor het noodzakelijk is om uw arts op de hoogte te stellen van eventuele bestaande leverproblemen. Levercomplicaties en zelfs leverfalen zijn mogelijke langetermijnbijwerkingen van het medicijn.

Hematologische

Cytopenie is een risico bij patiënten die langdurig worden behandeld. Cytopenie is de afname van de productie van bloedcellen. Verlaagde aantallen rode bloedcellen veroorzaken bloedarmoede terwijl verlaagde witte bloedcellen de effectiviteit van het immuunsysteem stunt, waardoor patiënten openstaan ​​voor infecties.

Infecties

Chronische infecties zijn waarschijnlijk bij langdurig gebruik en kunnen alle systemen van het lichaam beïnvloeden.

Ademhalings

Longtoxiciteit is een andere mogelijke bijwerking. Opgemerkt moet worden dat het geen onderscheid maakt tussen korte of lange termijn dosering.

Spierstelsel theorie

Hoewel niet voldoende bewezen, vooral vanwege andere medicijnen die kunnen worden ingenomen, kan Methotrexaat de botdichtheid verlagen.

Overwegingen

Artsen moeten worden geïnformeerd over alle andere medicijnen die de patiënt gebruikt, evenals over eventuele bestaande aandoeningen. Routinematig bloedonderzoek om nierpanelen, leverniveaus en bloedtellingen te controleren, moet om de 4 tot 6 weken worden uitgevoerd. De meeste bijwerkingen verdwijnen kort na de behandeling, maar lever-, nier- en botdichtheid hebben hogere gevallen van langdurige bijwerkingen.


Bekijk de video: De langetermijneffecten van gehoorbeschadiging (Mei 2022).