Adviezen

Is het knallen van je oren schadelijk?


Tijdens vliegreizen of tijdens het rijden in de bergen, moet u een plop in uw oren horen. Je oor reguleert op natuurlijke wijze de interne luchtdruk om zichzelf tegen schade te beschermen. Als je oor niet vanzelf springt, voel je intense druk en pijn in je oor. Regelmatig je oren laten knallen is niet veilig, maar soms is handmatige drukontlasting noodzakelijk.

Functie

In je middenoor is een buis genaamd de buis van Eustachius verbonden met de achterkant van je sinus. Lucht en vloeistof kunnen door deze buis passeren om de druk achter uw trommelvlies te regelen. Als uw buis van Eustachius verstopt raakt of als de externe luchtdruk snel verandert, stijgt de druk achter uw trommelvlies. Opgebouwde druk in uw middenoor zorgt ervoor dat uw trommelvlies uitzet. Als de druk niet wordt opgeheven, zal het uw trommelvlies scheuren.

Gevolgen

Je middenoor bevat ook drie kleine botten die nodig zijn om te horen. Als je krachtig je neus snuit in een poging je oren te laten ploffen, kan een van die kleine botten breken. Je botten worden broos naarmate je ouder wordt, waardoor krachtig oorspringen nog riskanter wordt als je ouder bent.

Preventie / Solution

De veiligste manier om uw oren te laten knallen, is geeuwen, slikken of kauwen. Als er druk in uw middenoor moet worden vrijgegeven, hoort u een plop wanneer u geeuwt of slikt.

Waarschuwing

Als je je neus stopt en blaast, voel je de drukverandering in je oren. Hoewel je je oren op deze manier kunt laten knallen, kun je ook je trommelvlies scheuren met deze methode. Het kan zijn dat je tijdelijk het gevoel hebt dat je beter kunt horen na het stoppen van je neus en blazen, maar dit op regelmatige basis doen is niet veilig.

Overwegingen

Als je niet naar of van een hogere hoogte reist, maar nog steeds het gevoel hebt dat je je oren moet laten knallen, heb je mogelijk last van Eustachius-buisstoornissen. Chronische allergieën kunnen ook oordruk en blokkering van de buis van Eustachius veroorzaken. Als je oren voortdurend aansluiten, is er waarschijnlijk een medische verklaring. Raadpleeg uw arts.


Bekijk de video: Webvideo 5xbeter Schadelijk geluid (Januari- 2022).