Adviezen

Welk kaliumgehalte is gevaarlijk?

Welk kaliumgehalte is gevaarlijk?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Kalium is een elektrolyt die in het lichaam nodig is voor spierfunctie en voor het zenuwstelsel. Een gezond voedingspatroon kan zorgen voor voldoende inname en niveaus van kalium; atleten en anderen die veel vocht verliezen, hebben echter mogelijk meer nodig. Kalium brengt water en zuur in het lichaam in evenwicht en bevordert ook spiergroei en herstel. Bepaalde ziekten maken het noodzakelijk om te voorkomen dat u te kalium krijgt.

Betekenis

Mensen die lijden aan diabetes, nierziekten en nierfalen kunnen niet veel mineralen metaboliseren, waaronder kalium. Ze moeten voorzichtig zijn om kaliumrijke voedingsmiddelen zoals vlees, abrikozen, bananen, meloen, melk, kiwi en limabonen te vermijden.

Overwegingen

Er is geen RDA-standaard voor kalium; de National Library of Medicine suggereert echter dat dagelijks 2 tot 2,5 gram kalium voldoende is. Het Institute of Medicine beveelt 4.000 mg per dag aan. De gemiddelde Amerikaan ontvangt dagelijks 2 tot 6 gram via een dieet.

Identificatie

Te veel kalium in het bloed is een medische aandoening die hyperkaliëmie wordt genoemd. Symptomen zijn onder meer hartkloppingen, maagkrampen, diarree, spierspasmen, angst, vermoeidheid, een zwakke pols en hartfalen.

Gevolgen

Wanneer er te veel kalium in het lichaam is, kunnen spieren en zenuwen kortsluiting veroorzaken en kan het hart stoppen met kloppen. Hoge niveaus zijn meestal het gevolg van een nierziekte of een infectie.

In zicht

Veel mensen met hoge bloeddruk volgen een hoog-kalium / natriumarm dieet dat de Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) -dieet wordt genoemd. Sommige medicijnen, waaronder bloeddrukmedicijnen, ontstekingsremmende medicijnen en heparine (een bloedstollingsmiddel), kunnen een verhoging van de kaliumspiegel veroorzaken.

Preventie / Solution

Inname van grote hoeveelheden kalium of inname van meer dan het lichaam nodig heeft, maakt een persoon niet gezonder; het kan zelfs gevaarlijk zijn. Een gezond voedingspatroon en veel vocht is optimaal voor prestaties en welzijn.