Adviezen

Wat is het verschil tussen een PET-scan en een CT-scan?

Wat is het verschil tussen een PET-scan en een CT-scan?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

PET- en CT-scans omvatten beide het gebruik van hightech beeldvormingsapparatuur om de interne structuren van het lichaam te onderzoeken. Een PET-scan kan echter veranderingen op cellulair niveau zichtbaar maken, terwijl de CT-scan veranderingen in de algehele structuur van organen of weefsel onthult. Een PET-scan kan ziekten eerder detecteren dan een reguliere CT-scan.

PET-scans

PET staat voor "positronemissietomografie." Deze scan maakt gebruik van een kleine hoeveelheid radioactief materiaal dat in een ader wordt geïnjecteerd, ingeademd of ingeslikt. De PET-scan laat zien waar het radioactieve materiaal zich ophoopt en kan problemen met de bloedstroom, zuurstofverbruik en metabolisme detecteren.

CT-scans

CT, een afkorting voor "computertomografie" (soms een CAT-scan genoemd), combineert een reeks röntgenfoto's en biedt dwarsdoorsnedebeelden. Deze afbeeldingen kunnen afzonderlijk worden bekeken, zoals sneetjes brood, of worden gecombineerd om een ​​driedimensionaal beeld te produceren.

Functies

Volgens de Radiological Society of North America kunnen PET-scans kanker opsporen en of deze zich heeft verspreid, hartproblemen identificeren en hersen- en zenuwstelselaandoeningen onderzoeken. CT-scans kunnen snel interne verwondingen door ongevallen en andere trauma identificeren, follow-up voor operaties en chemotherapie bieden en ook kanker en vaatziekten detecteren.

Gevolgen

Hoewel zowel PET- als CT-procedures al tientallen jaren worden gebruikt en in de meeste gevallen minimale bijwerkingen hebben, houden ze wel het gebruik van straling in. CT-scans kunnen het risico op kanker enigszins verhogen. Mayo Clinic radioloog Brian J. Bartholmai, M.D., stelt dat dit kleine risico enorm opweegt tegen het cruciale nut dat wordt verkregen door CT-scans. Bartholmai voegt eraan toe dat CT-scans alleen moeten worden gebruikt wanneer medisch noodzakelijk. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten hun arts informeren voordat ze PET- of CT-scans ondergaan.

Waarschuwingen

In 2009 begon de Amerikaanse Food and Drug Administration met het onderzoeken van gevallen van overmatige blootstelling aan straling in verband met CT-scans. Volgens de FDA kan overbelichting onopgemerkt blijven tijdens de scan, waardoor patiënten een verhoogd risico lopen op langdurige stralingseffecten. De FDA gaf een lijst met aanbevelingen voor medische voorzieningen om overmatige blootstelling aan straling te helpen voorkomen.

Combinatiescans

Veel PET-scans worden uitgevoerd met een combinatie van PET- en CT-scanners, waardoor het eenvoudiger wordt om ziekten te diagnosticeren en te behandelen.