Adviezen

Hoe weet u of uw contactlens uitvalt


Veel mensen met een visuele beperking kiezen voor de stijl en het gemak van contactlenzen, vaak eenvoudigweg contacten genoemd. In de loop der jaren hebben contacten zich ontwikkeld op het gebied van design en comfort. Zachte contactlenzen, die in het begin van de jaren zeventig voor het eerst in de Verenigde Staten op de markt werden gebracht, zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen gedurende langere tijd worden gedragen. Zelfs als lenzen correct worden geplaatst, is een goede omgang met contacten essentieel. Knipperen of wrijven van de lens uit of rond het oog kan irritatie, infectie en wazig zien veroorzaken. Dus hoe weet je of je contactlens eruit valt?

Sluit elk oog en focus op een object met het andere oog om te zien welke is getroffen. Kijk vervolgens voorzichtig naar beneden en om je heen voor de uitgeworpen lens. Slecht of wazig zien is de eerste indicatie dat een lens mogelijk is gevallen.

Gebruik een spiegel om het aangedane oog te controleren. De lens is mogelijk aan de binnenkant van het ooglid opgedroogd, weg van het hoornvlies. Wrijf in dit geval met schone handen voorzichtig over de bovenkant van het ooglid om de lens terug over het hoornvlies te werken. Of spoel het oog met contactlenzen die de druppels of een zoutoplossing opnieuw nat maken om de lens los te maken.

Controleer of de contactlens past door deze te verwijderen en de juiste "kom" -vorm te controleren voordat u deze weer in het oog plaatst. Een reden waarom de lens uit het oog valt, is passend. De meeste zachte contactlenzen zijn getint zachtblauw om ze beter zichtbaar te maken. Uw contacten kunnen ook letters of cijfers hebben om de juiste zijde aan te geven bij het invoegen. Als uw contacten niet op hun plaats blijven, raadpleeg dan uw oogarts voor een juiste aanpassing.

Tip

  • Was uw handen met water en zeep voordat u lenzen hanteert. Gebruik geen zeep met lotion of parfums die aan de contactlens kunnen kleven en irritatie of wazig zien kunnen veroorzaken. Gebruik een schone handdoek om je handen te drogen. Draag uw contacten niet langer dan de door uw arts aanbevolen tijd. Breng make-up aan na het plaatsen van uw lenzen om oogirritatie te voorkomen.

Tip

  • Voor dragers van contactlenzen is zuurstofpermeatie cruciaal voor een optimale gezondheid van de ogen. Hoe meer hoe beter, dus slaap niet in je contacten tenzij ze specifiek voorgeschreven contactlenzen voor langdurig dragen zijn voorgeschreven. Laat je ogen "ademen".

    Gebruik geen speeksel of kraanwater om uw contacten schoon te maken, omdat deze infecties kunnen veroorzaken. Gebruik een speciale reinigingsoplossing voor contactlenzen of een zoutoplossing. Reinig, spoel en droog uw contactlenshouder bij elk gebruik en bewaar de lenzen in een frisse oplossing.