Adviezen

Welke voedingsmiddelen moet je eten als je een hoog cholesterolgehalte hebt?

Welke voedingsmiddelen moet je eten als je een hoog cholesterolgehalte hebt?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het eten van een dieet dat rijk is aan vezels, fruit en groenten helpt uw ​​cholesterolgehalte te verlagen. Het vervangen van voedingsmiddelen met veel verzadigd vet door voedingsmiddelen die onverzadigd vet bevatten, speelt ook een rol bij het verlagen van cholesterol, omdat verzadigd vet het niveau van slechte cholesterol in uw bloed verhoogt. Het verlagen van uw cholesterol is een cruciale manier om uw risico op hartaandoeningen te verminderen. Praat met uw arts over dieet- en levensstijlveranderingen die u kunt maken om uw cholesterol te verlagen.

Selecteer Kip en vette vis

Rood vlees zoals rundvlees heeft meer cholesterol en verzadigd vet dan kip en vis.

Kip: Ruil rood vlees in voor magere stukken kip zoals de borst. Verwijder de schil of koop skinless en kook het met behulp van een methode die geen extra olie vereist, zoals bakken, grillen of braden.

Vis: Vette vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn en sardines bevatten twee omega-3-vetten die gekoppeld zijn aan de gezondheid van het hart - EPA en DHA. Hoewel omega-3-vetten het cholesterol niet verlagen, beveelt het National Institutes of Health aan dat deze vetten deel uitmaken van uw cholesterolbeheersplan.

Bij volwassenen met coronaire hartziekte en verhoogde triglyceriden verlagen EPA en DHA de triglyceriden aanzienlijk, volgens een studie gepubliceerd in het decembernummer van het Journal of the American College of Nutrition. Triglyceride is een ander soort vet dat in uw bloed circuleert. Streef naar twee porties vis per week, raad de NIH aan.

Bulk omhoog op oplosbare vezels

Oplosbare vezels helpen het cholesterol te verlagen door de absorptie te verminderen, dus het wordt aanbevolen dat u uw inname verhoogt om het cholesterolgehalte te beheersen. Kies vezelrijk voedsel en streef naar een totaal van 21 tot 38 gram en minstens 10 gram oplosbare vezels per dag. Voedingsmiddelen rijk aan oplosbare vezels zijn bonen en andere peulvruchten, volkoren voedingsmiddelen, fruit, lijnzaad en groenten. Begin met het vervangen van geraffineerd ontbijtvoedsel met vezelrijke opties zoals hele haver, zemelenmuffins en zemelengraan. Voeg een portie bonen en peulvruchten toe aan uw lunches en diners. Een portie zwarte bonen van 3/4 kop bevat bijvoorbeeld 5,4 gram vezels.

Kies fytonutriënten uit plantensterolen

Sterolen zijn verbindingen in planten die de opname van cholesterol helpen blokkeren, wat LDL vermindert. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan sterolen maakt deel uit van een gezond plan voor het eten van hart. Veel planten bevatten kleine hoeveelheden sterolen, en een paar bieden een rijke hoeveelheid. Sterolrijk voedsel bevat tarwekiemen en oliën zoals sesam, rijstzemelen, maïs en koolzaad. Andere goede bronnen zijn pinda's, amandelen, macadamia noten, roggebrood, spruitjes en tarwezemelen. Sommige voedingsmiddelen, zoals broodbeleg, zijn verrijkt met sterolen. Deze zijn meestal op een of andere manier geëtiketteerd om u te laten weten dat ze toegevoegde sterolen bevatten.

Handige richtlijnen

Bouw je maaltijden rond een verscheidenheid aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten. Streef naar zes of meer porties granen, twee tot vier porties fruit, drie tot vijf porties groenten en twee tot drie porties magere zuivel. Gebruik een verscheidenheid aan noten met mate en kies onverzadigde oliën zoals olijfolie, saffloer en soja. Kies 5 gram of minder gezonde kip zonder vel of kalkoen en vis zoals zalm en kabeljauw. Gebruik gemalen lijnzaad - dat een plantaardige bron van omega-3-vetten bevat - door wat toe te voegen aan vetarme yoghurt, volkoren granen of fruitsmoothies.