Adviezen

Hoe zien luizenbeten eruit?


Luizen (Pediculus humanus corporis) zijn kleine insecten die zich voeden met menselijk bloed. Deze parasieten leven en leggen hun eieren op menselijke kleding en kruipen op het huidoppervlak om bloed te zuigen. Ze voeden zich meestal wanneer de gastheer rust en bijten graag op zachte plekken waar kleding in nauw contact is met de huid. Een besmetting met luizen vindt plaats door nauw contact met aangetaste individuen, voornamelijk mensen die in drukke en onhygiënische plaatsen wonen (bijvoorbeeld daklozen en vluchtelingen). Vanwege hun onreine oorsprong kunnen deze parasitaire insecten ook ziekten overdragen, waaronder epidemische tyfus (Rickettsia prowazekii), trench koorts (Bartonella quintana) en recidiverende koorts (Borrelia recurrentis).

Zoek naar kleine rode stippen. Deze jeukende stippen zijn de eerste tekenen van luizenbeten en worden vaak gezien rond zachte, gevouwen delen van de huid, zoals de oksels, cubitale fossa (vouw ​​boven de elleboog), ondergoedregio, lies, bovenbenen en taille.

Zoek naar huiduitslag. De eerste kleine rode puntjes zullen uiteindelijk evolueren naar verhoogde puistachtige uitslag die sterk lijkt op Duitse mazelen. Deze uitslag is een teken van de allergische reacties van uw huid op luizen bijt.

Inspecteer uw huid op tekenen van ontsteking. Als je constant aan de beten krabt, zullen de rode uitslag ontstoken raken en veranderen in kleine, lichtrode conische verhogingen met witte stippen in het midden.

Let op ongewone veranderingen op de aangetaste delen van uw huid. Als u gedurende langere tijd luizen hebt, kunnen bepaalde delen van uw huid dikker worden en donkerder lijken --- een huidaandoening die bekend staat als de ziekte van de zwerver. Deze verdikte en verkleurde gebieden komen het meest voor rond ernstig aangetaste of gebeten delen van de huid, zoals de taille, de bovenbenen en de lies.

Let op mogelijke tekenen van irritatie en infectie. Als je constant jeukt en krabt, kan je huid korstig en geschaafd worden, wat kan leiden tot de vorming van zweren. Deze zweren kunnen mogelijk worden geïnfecteerd door andere micro-organismen, zoals schimmels of bacteriën.

Tip

  • Luizen lijken op hoofdluizen, maar zijn langer. Schaamluis (of krabben) hebben ronde lichamen die ze onderscheiden van lichaamsluizen en hoofdluis.

    Neem een ​​heet bad of douche om lichaamsluizen kwijt te raken. Was je hele lichaam grondig met zeep en vermijd dicht bij anderen totdat je luizen verdwenen zijn. Vacuümvloeren, banken en ander meubilair. Was je kleding, beddengoed en handdoeken in warm zeepwater (130 graden Fahrenheit) en droog het gedurende 20 minuten op de hete cyclus. Kleding strijken kan ook helpen bij het elimineren van neten. Koop indien nodig luizenmedicijnen in de vorm van shampoo, lotion of crème. Gebruik geen luizenmedicijn bij een kind jonger dan twee jaar.

Tip

  • Bel onmiddellijk uw arts als een van de volgende situaties zich voordoet:

    • Als uw luizenbeten ernstig geïnfecteerd raken, moet u pus hebben en een vieze geur afgeven.

    • Als u ongewone sensaties voelt na of bij het gebruik van luizenmedicatie, waaronder duizeligheid, hoofdpijn, opvliegers, braken, een branderig of stekend gevoel of gevoelloosheid op uw huid.

    • Als u symptomen van epidemische tyfus ervaart, waaronder hoge koorts en koude rillingen, ernstige hoofdpijn en spierpijn, hoest, huiduitslag, lethargie, delirium, verhoogde gevoeligheid voor licht en dalende bloeddruk die kunnen leiden tot mogelijke hypotensie.