Adviezen

Structuur en functie van sucrose

Structuur en functie van sucrose


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Planten produceren sucrose tijdens fotosynthese, waardoor het de meest voorkomende suiker in de natuur is. Rietsuiker en suikerbieten zijn uitzonderlijk rijke bronnen, dus hun sucrose wordt geëxtraheerd om kristalsuiker te produceren. Dit is waarom je sucrose misschien beter kent onder de naam tafelsuiker. Sucrose in welke vorm dan ook geeft je een boost van energie, maar het is alleen gezond als het uit natuurlijke groenten en fruit komt.

Unieke structuur

Alle suikers zijn gemaakt van drie basisbouwstenen - koolstof, waterstof en zuurstof - verbonden om verschillende structuren te vormen. Sucrose bestaat uit één molecuul glucose verbonden met één molecuul fructose. De verbinding tussen de moleculen, een acetaalzuurstofbrug genoemd, maakt sucrose tot een niet-reducerende suiker, wat betekent dat het minder reactief is dan de meeste andere suikers. Dit heeft geen invloed op de spijsvertering of functie in uw lichaam, maar het maakt een verschil tijdens het koken. Omdat het niet-reducerend is, kan sucrose niet deelnemen aan een chemische verandering die de Maillard-reactie wordt genoemd - hierdoor kunnen andere suikers interageren met aminozuren in voedsel, voedsel bruin worden en de smaak versterken.

Energie voor je lichaam

Sucrose heeft een essentiële taak uit te voeren: het levert energie voor je lichaam. Wanneer je sucrose consumeert, verbreken spijsverteringsenzymen de binding tussen fructose en glucose, en deze twee suikers komen je systeem binnen. Wanneer glucose de bloedbaan bereikt, transporteert insuline het in cellen door uw lichaam, waar het wordt omgezet in energie. Fructose wordt gemetaboliseerd in de lever, waar het wordt omgezet in vet. Het vet kan worden gebruikt voor energie of opgeslagen in vetweefsel, maar het kan zich ook ophopen in de lever en mogelijk problemen veroorzaken, volgens de Harvard Medical School.

Impact op bloedsuiker

De glycemische index meet hoeveel koolhydraatbevattend voedsel uw bloedsuikerspiegel verhoogt. Voedingsmiddelen worden beoordeeld met een schaal van nul tot 100, waarbij 100 gelijk is aan de grote piek veroorzaakt door glucose. Op enkele uitzonderingen na, zoals zetmeelrijke groenten, fruit en groenten die sucrose bevatten, hebben lage glycemische scores omdat hun vezelgehalte de opname van koolhydraten vertraagt. Zelfs als zoetstof heeft fructose een lage glycemische score van 23, wat helpt de hoge glycemische score van glucose in evenwicht te houden wanneer ze worden gecombineerd om sucrose te maken. In de vorm van tafelsuiker heeft sucrose een score van 65, waardoor het zich in het bovenste gedeelte van het gematigde bereik bevindt.

Gezondheidsproblemen

Wanneer je groenten en fruit eet, levert hun natuurlijke sucrose een gezonde energiebron omdat het deel uitmaakt van voedingsmiddelen die rijk zijn aan andere belangrijke voedingsstoffen. Maar gezondheidsproblemen kunnen optreden als u te veel sucrose consumeert, of het nu afkomstig is van een lepel tafelsuiker die in thee is geroerd of een zoet dessert. De calorieën uit toegevoegde sucrose - 16 calorieën in 1 theelepel of 4 gram - kunnen ook bijdragen aan gewichtstoename, wat uw risico op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt. Vrouwen moeten hun consumptie van toegevoegde suiker beperken tot niet meer dan 6 theelepels per dag, terwijl mannen onder de 9 theelepels moeten blijven, volgens de American Heart Association.