Adviezen

Nadelen van tandheelkundige implantaten

Nadelen van tandheelkundige implantaten


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een tandheelkundig implantaat is een kunsttand die met behulp van een metalen schroef in het tandvlees wordt geïmplanteerd. Tandheelkundige implantaten worden op hun plaats gefixeerd en ze zien eruit en voelen aan als echte tanden. Implantaten zijn gunstig voor oudere mensen die hun tanden hebben verloren of mensen die tandverlies hebben vanwege een infectie of tandvleesaandoeningen. Patiënten hoeven zich geen zorgen te maken dat de implantaten uitvallen, in tegenstelling tot kunstgebitten. Implantaten zijn ook beter bestand tegen verschuiven en de procedure heeft een hoog slagingspercentage. Er zijn echter ook enkele risico's en nadelen.

Hoge kosten

Implantaten zijn veel duurder dan kunstgebitten of bruggen. Afhankelijk van de conditie van het tandvlees en de onderliggende botten, bestaande medische aandoeningen en het aantal tanden, kan de procedure tienduizenden dollars kosten. De meeste verzekeringsmaatschappijen dekken de kosten van tandheelkundige implantaten niet. Dit is een belemmerende factor voor de meeste mensen.

Lange procedure

Implantaten vereisen minstens een paar operaties en veel bezoeken aan de tandarts. De procedure omvat het snijden van het tandvlees, het boren van een gat in het onderliggende bot en het fixeren van het implantaat. Nadat het implantaat is genezen, moet de patiënt wachten tot het implantaat zich met het bot heeft verbonden. Dit duurt ongeveer vier maanden voor de onderkaak en zes maanden voor de bovenkaak. Na deze periode controleert de tandarts of de hechting succesvol was. Als dit niet het geval is, moet de procedure worden herhaald. Na een succesvolle hechting en genezing wordt het tandvlees opnieuw blootgesteld en wordt er een valse tand op geplaatst. Het hele proces kan bijna een jaar duren. De pijn die gepaard gaat met het proces is ook enorm, maar patiënten kunnen kiezen voor anesthesie of sedatie.

Niet geschikt voor iedereen

Implantaten zijn niet de perfecte optie voor alle mensen. Implantaten vereisen sterke botten onder het tandvlees, die voldoende ondersteuning kunnen bieden. Mensen met botverlies of kleine botten hebben mogelijk extra chirurgie nodig voordat ze een implantaat installeren. Kinderen en jongeren met ontwikkelende botten of tanden komen niet in aanmerking voor de procedure. Mensen die roken hebben een verhoogd risico op falen en komen mogelijk niet in aanmerking voor tandheelkundige implantaten.

Risico op falen

Implantaten hebben een hoog slagingspercentage, maar er is altijd een kleine kans op complicaties. Het implantaat kan mogelijk niet binden aan het bot, wat leidt tot meer chirurgie. In zeldzame gevallen kan de procedure een infectie in het tandvlees en het omliggende weefsel veroorzaken. Als de implantaten in de bovenkaak worden geplaatst, kunnen ze sinusproblemen veroorzaken. Ten slotte moeten tandheelkundige implantaten regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden. Patiënten moeten hun tandarts regelmatig bezoeken en voorkomen dat de implantaten te veel worden belast.