Adviezen

Welke bijen laten Stingers achter?

Welke bijen laten Stingers achter?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Van alle verschillende soorten bijen is het de honingbij die een persoon maar één keer kan steken en een angel in de huid van het slachtoffer achterlaat. Er zijn zeven verschillende soorten honingbijen en 44 ondersoorten. De Europese en Africanized honingbijen zijn de meest voorkomende soorten in de Verenigde Staten. Mensen die lijden aan anafylaxie, een ernstige reactie op een honingbijensteek, hebben onmiddellijk medische hulp nodig.

Geschiedenis

De Europese (of westerse) honingbij is ook bekend onder de wetenschappelijke naam Apis mellifera. Vanaf 2011 waren er 28 ondersoorten op het westelijk halfrond. De eerste twee werden in de vroege jaren 1600 door Europese kolonisten naar Noord-Amerika gebracht. In de jaren 1950 kwamen de agressieve Afrikaanse ondersoorten Apis mellifera scutellata Brazilië binnen. Deze bij, bekend als de moordenaar of Africanized bij, gepaard met Italiaanse, Duitse en Balkan honingbijen. Africanized bijen kwamen begin jaren negentig in de Verenigde Staten aan.

Verschijning

Africanized en Europese honingbijen hebben beide goudgele lichamen die ovaal van vorm zijn. Ze zijn ongeveer 1/2 inch lang en gemarkeerd met bruine banden. Honingbijen hebben twee paar vleugels, die kunnen verslaan met een snelheid van 250 keer per seconde. Ze hebben drie paar poten en een paar antenne. Werkhoningbijen hebben lichamen die bedekt zijn met vertakte haren. De haren werken om pollen op te vangen.

Stingers

Alleen vrouwelijke werkhoningbijen hebben stingers of ovipositors, die deel uitmaken van hun reproductieve anatomie. De angel heeft weerhaken of een haak aan zijn punt die in de huid van het slachtoffer zinken. De bij zal proberen weg te vliegen, maar hij zal daarbij een deel van zijn buik scheuren. Dit leidt tot een zekere dood voor de bij. Hoewel beide bijen prikken wanneer ze worden uitgelokt, zijn de Africanized honingbijen meestal agressiever en minder voorspelbaar. Ze hebben ook de neiging om in grotere aantallen aan te vallen.

Behandelingen

Als je wordt gestoken door een honingbij, schraap je de angel weg met een vingernagel. Als je de angel probeert op te pakken of uit te drukken om hem eruit te trekken, zul je uiteindelijk alleen maar meer gif in je wond drukken. Verwijder de angel zo snel mogelijk en was vervolgens de wond. Breng een koud kompres aan of neem antihistaminica om de pijn te verlichten.

Voorzorgsmaatregelen

Honingbijen vliegen rond bloemen en verzamelen stuifmeel en nectar vormen geen grote bedreiging voor u. Waar je op moet letten, is het bijennest of -gebied, dat ze agressief zullen verdedigen. Honingbijen zijn sociale insecten en leven in kolonies bestaande uit duizenden. Europese honingbijen zoals het bouwen van nesten in boomscheuren en soms op zolders en schoorstenen. Africanized honingbijen kunnen leven in boomgaten, omgevallen stammen of op plaatsen zoals banden, kratten of lege auto's. Als je een honingbijennest tegenkomt op een plaats waar het een bedreiging vormt, bel dan een professional voor ongediertebestrijding.