Adviezen

Wat te verwachten na een hersenaneurysma-operatie

Wat te verwachten na een hersenaneurysma-operatie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een hersenaneurysma treedt op wanneer een bloedvat in de hersenen begint uit te puilen. Veel hersenaneurysma's veroorzaken geen problemen, maar soms scheuren of lekken ze. Dat kan levensbedreigend zijn en hersenschade veroorzaken. Bij hersenaneurysma-chirurgie wordt een klem op de ader geplaatst waar deze begint uit te puilen.

Gescheurde versus ongestoorde aneurysma's

Als een aneurysma scheurt, moet een operatie onmiddellijk worden uitgevoerd en is het gevaarlijker. Patiënten moeten langer in het ziekenhuis blijven. Als een operatie wordt uitgevoerd voordat het aneurysma scheurt, is er minder risico en worden patiënten eerder ontslagen.

Neurochirurgische intensive care

Patiënten verblijven een paar uur na de operatie in een herstelkamer voordat ze worden overgebracht naar de neurochirurgische intensive care (NICU), waar ze nauwlettend worden gevolgd. Patiënten met een ongestoord aneurysma verblijven meestal 24 tot 48 uur in de NICU. Patiënten met een gescheurd aneurysma blijven veel langer in de NICU.

Neurologische vloer

Patiënten worden vervolgens gedurende minstens een week, misschien veel langer, overgebracht naar de neurologische vloer. Daar zullen artsen evalueren hoeveel schade is veroorzaakt door het aneurysma en bepalen of revalidatie nodig is.

Revalidatie

Patiënten met een ongestoord aneurysma hebben mogelijk weinig revalidatie nodig. Degenen met gescheurde aneurysma kunnen echter weken of zelfs maanden revalidatie nodig hebben. Revalidatie kan fysiotherapie, ergotherapie, logopedie en neuropsychologische therapie omvatten die werkt om vaardigheden zoals geheugen en concentratie te verbeteren.

Prognose

Sommige patiënten herstellen volledig, terwijl anderen altijd een zekere mate van beperking hebben. Prognose varieert afhankelijk van of het aneurysma al dan niet is gescheurd en de omvang van de schade.