Adviezen

Welke effecten heeft roken op de pancreas?

Welke effecten heeft roken op de pancreas?


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De meeste mensen weten dat roken een grote negatieve invloed heeft op je longen, maar roken heeft ook invloed op andere organen, zoals je alvleesklier. Het effect van roken op je alvleesklier kan zelfs een risico vormen voor spijsverteringsstoornissen of kanker.

Gevolgen

Roken van sigaretten zorgt ervoor dat uw alvleesklier minder bicarbonaat produceert, een stof die wordt gebruikt om maagzuur in uw spijsverteringsstelsel te neutraliseren. Bovendien zorgen de chemicaliën in sigaretten ervoor dat het DNA van cellen in je alvleesklier na verloop van tijd langzaam muteert.

Resultaten

Als uw lichaam minder bicarbonaat produceert, is de kans groter dat u maag- of darmzweren ontwikkelt, volgens de National Digestive Diseases Information Clearinghouse. De genetische mutaties veroorzaakt door sigaretten kunnen zich ontwikkelen tot pancreaskanker, waarschuwt de American Cancer Society.

Kenmerken

Hoe meer jaren en vaker u rookt, verhoogt de kans op pancreasdisfunctie of -ziekte. Alvleesklierkanker door roken komt bijvoorbeeld het meest voor bij mensen die meer dan 20 jaar twee pakjes sigaretten per dag roken, legt de American Cancer Society uit.

Betekenis

Sigaretten roken is goed voor ongeveer een derde van alle pancreaskankers, stelt de American Cancer Society.

Overwegingen

Stoppen met roken kan de progressie van pancreatische genmutatie stoppen en pancreaskanker helpen voorkomen, meldt de Mayo Clinic. Binnen 30 minuten na uw laatste sigaret begint uw alvleesklier ook zijn bicarbonaatproductie weer normaal te krijgen, meldt de National Digestive Diseases Information Clearinghouse.