Info

Hoe cafeïne de buik beïnvloedt


De Mayo Clinic definieert matig cafeïnegebruik als 200 tot 300 mg per dag, of twee tot vier koppen koffie, en zwaar cafeïnegebruik als 500 mg of meer cafeïne per dag consumeren. Hoewel sommige onderzoeken voordelen van cafeïneconsumptie aantonen, zoals van hun antioxiderende ingrediënten, langdurig en overmatig gebruik van cafeïne in welke vorm dan ook - koffie, thee, frisdrank, medicatie, chocolade - produceert over het algemeen meer negatieve dan positieve effecten op de buik.

Buikpijn

Veel mensen getuigen van het feit dat cafeïne irriterend is voor de maag. Zelfs fervente koffiedrinkers zullen toegeven dat hun geliefde drank in verschillende mate buikpijn veroorzaakt. Samen met koffie veroorzaken andere cafeïnebronnen buikpijn en krampen, zelfs diarree. Na verloop van tijd is het mogelijk om een ​​gevoeligheid of allergie voor cafeïne te ontwikkelen, wat buikpijn verder kan verergeren.

Zure reflux

Over Gastro merkt op dat het consumeren van meer dan 100 mg cafeïne, of ongeveer een kopje koffie, ervoor zorgt dat de maag meer maagzuur produceert dan normaal, en dat het overmatig maagzuur blijft produceren naarmate meer cafeïne wordt geconsumeerd. Hoe meer zuur in de maag, hoe groter de kans dat het extra zuur omhoog in de slokdarm sijpelt, wat mogelijk kan leiden tot zweren in de slokdarm, longinfecties en keelontsteking.

Gewichtstoename

De consumptie van cafeïne verhoogt cortisol, het belangrijkste stresshormoon van het lichaam, wat op zijn beurt de eetlust verhoogt en leidt tot te veel eten. Verhoogde cortisol leidt ook tot een afbraak van spiermassa en stimuleert het lichaam om visceraal buikvet vast te houden, het hardnekkige vet dat zich rond interne organen verzamelt. Hoewel de occasionele inname van cafeïne de cortisolspiegels niet zou moeten beïnvloeden, houdt de gebruikelijke cafeïneconsumptie cortisol constant verhoogd, wat gewichtsverlies extra uitdagend maakt.

Onderdrukking van het immuunsysteem

Regelmatig cafeïne consumeren maakt het lichaam gevoeliger voor bacteriële infecties. Chronisch verhoogde niveaus van stresshormonen als gevolg van regelmatig cafeïnegebruik creëren een ideale omgeving voor bacteriën om te floreren, met name de bacterie Helicobacter pylori. Infectie door de H. pylori veroorzaakt zweren, dit zijn pijnlijke zweren die zich ontwikkelen in de maag en het eerste deel van de dunne darm.