Adviezen

De voordelen van yoga op het parasympathische zenuwstelsel

De voordelen van yoga op het parasympathische zenuwstelsel


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het parasympathische zenuwstelsel (PNS) en het sympathische zenuwstelsel (SNS) werken samen om u te helpen omgaan met en reageren op het dagelijks leven. Voor veel mensen brengt het dagelijkse leven talloze spanningen met zich mee die de SNS activeren. Luide geluiden, flitsende lichten, frustrerende gedachten en advertenties voor heerlijke bevroren koffie activeren allemaal de sympathische of vecht- of vluchtmechanismen in je lichaam. Neuropsycholoog en meditatieleraar Rick Hanson zegt dat de PNS en de SNS zijn verbonden als een wip; wanneer de ene omhoog gaat, gaat de andere omlaag. Als uw SNS gedurende de dag constant in actie springt, zullen uw dagelijkse ervaringen de neiging hebben om een ​​onbalans te creëren. Door de PNS te activeren, versterkt yoga het circuit en brengt het evenwicht in de wip.

Parasympathische activering

Veel yogapraktijken, waaronder zachte, op adem gebaseerde vinyasa en langzame, diafragmatische ademhaling activeren de PNS, of de "rust en verteren" mechanismen van het lichaam. Parasympathische activering is de basistoestand van lichaam, hersenen en geest. PNS-activering vermindert de bloeddruk en vertraagt ​​het hart en de ademhaling na een stressvolle gebeurtenis. Bovendien wordt de bloedstroom doorgestuurd naar de spijsverterings- en voortplantingsorganen en het endocriene en lymfestelsel, die delen van uw lichaam die niet nodig zijn om te overleven. Dr. Sarah Dolgonos beschrijft hoe het lichaam beter in staat is om voedingsstoffen uit het voedsel dat u eet te extraheren en toxines effectiever te elimineren vanwege de verhoogde bloedcirculatie. Een yogapraktijk moedigt je aan om aandacht te besteden aan de sensaties in je lichaam en je reacties op die sensaties. Mensen die yoga beoefenen, leren dus bewust te zijn van en anders te reageren op stress-opwekkende gedachten en ervaringen, zodat de basislijn van de PNS kan worden gehandhaafd.

Sympathieke activering en diepere ontspanning

Niet alle yoga is ontspannend. Intense power yoga of hot yoga lessen kunnen de SNS zelfs activeren. Sympathieke activering is een wijziging van de PNS-basislijn als reactie op een bedreiging of een kans. Timothy McCall, auteur van Yoga als medicijn, zegt dat hoewel krachtige praktijken zoals zonnegroeten en sommige ademhalingsoefeningen de SNS stimuleren, onderzoek heeft aangetoond dat dergelijke krachtige praktijken gevolgd door ontspanning leiden tot diepere ontspanning dan alleen ontspanning. Een goed afgeronde yogapraktijk begint vaak met zonnegroeten en eindigt met savasana of meditatie. Omdat yoga zowel sympathische als parasympathische activering omvat, worden je lichaam en hersenen nog meer ontspannen in de PNS-basislijn.

Meditatie en het parasympathische zenuwstelsel

Meditatie activeert de PNS op verschillende manieren. Door te ontspannen, de aandacht op het lichaam te vestigen en de aandacht te trekken van stress-opwekkende gedachten, wordt de PNS verlicht. Hanson beschrijft hoe het stimuleren van de PNS hoewel meditatie de stemming verhoogt, cortisol vermindert, het immuunsysteem versterkt en het fysieke en psychologische welzijn verhoogt. Een dagelijkse meditatieoefening, of het nu 20 minuten of één minuut is, versterkt de PNS.

Een nadere blik op Cortisol

Yoga helpt niet alleen de PNS te versterken, het minimaliseert de neiging van het lichaam om de SNS te activeren. Yoga vermindert het stresshormoon cortisol. Nutritional antropoloog Linda Knittel beschrijft een studie uitgevoerd door Thomas Jefferson Medical College in Philadelphia en de Yoga Research Society. Toen onderzoekers de cortisolspiegels van deelnemers zowel voor als na een yogales meten, ontdekten ze een significante afname na de les. Omdat yogapraktijken het 'rust- en verteringssysteem' activeren, kunnen de herstellende krachten van de PNS werken om het lichaam in balans te brengen.