Adviezen

Wat kan worden gebruikt om te testen op cardio-respiratoir uithoudingsvermogen?


Cardiorespiratoire, soms aerobe, fitnessniveau is de maat voor uw vermogen om repetitieve grote spierbewegingen gedurende een lange periode met matige tot hoge intensiteit uit te voeren. Cardiorespiratoire fitness- of duurproeven werken op verschillende manieren en hebben een grote nauwkeurigheid. De meeste meten de hartslag tijdens of na het sporten, maar sommigen gebruiken andere methoden om uw maximale zuurstofopname tijdens inspannende oefeningen te schatten, uw VO2 max genoemd.

Stresstest

Tijdens een stresstest traint u op een loopband of hometrainer terwijl u bent aangesloten op een elektrocardiogrammachine en soms op apparatuur om het zuurstofverbruik te meten. De trainingsintensiteit neemt tijdens de test toe totdat u maximale werkinspanning bereikt. U zult deze test waarschijnlijk niet doen in uw plaatselijke sportschool. Hoewel deze test de cardiorespiratoire gezondheid binnen een foutpercentage van 2 procent kan meten, omdat het een "maximale" test is, moet deze worden toegediend en gecontroleerd door getrainde professionals en is de apparatuur duur in aanschaf en onderhoud. Stresstests worden meestal gebruikt voor diagnostische of onderzoeksdoeleinden en worden toegediend in medische of onderzoeksfaciliteiten.

Stap testen

De staptest van drie minuten omvat het controleren van uw hartslag na herhaalde aerobe activiteit in een gereguleerd tempo. Je gaat een stap van 12 inch hoog op en neer met een metronoomslag van 96 slagen per minuut. Aan het einde van de drie minuten gaat u onmiddellijk zitten en neemt de persoon die de test afneemt uw hartslag. Soms wordt de hartslag na het sporten vergeleken met normen voor leeftijd en geslacht. Een andere maatregel is om te zien hoe lang het duurt voordat je terugkeert naar je rusthartslag. Deze test is veel minder nauwkeurig dan een stresstest, en de belangrijkste waarde is om u een actuele schatting van aerobe conditie te geven om de verbetering te meten. Omdat je meestal niet je maximale hartslag bereikt, is deze meestal veiliger voor het grote publiek. Gebruik deze test echter niet als u gezondheidsproblemen of knieklachten heeft.

Rockport Walking Test

Deze test is meestal veiliger voor ouderen of mensen die uit vorm zijn, omdat je hiermee je eigen tempo kunt bepalen. Voer deze test uit op een vlakke baan of loopband. Na een warming-up vind je het tempo waarin je het gevoel hebt dat je een mijl lang stevig kunt lopen. Aan het einde van de mijl neemt de persoon die de test uitvoert onmiddellijk uw pols en vergelijkt deze met normen voor uw leeftijd en geslacht.

Shuttle Run of pieptest

In deze test ren je heen en weer op een vlakke service tussen twee kegels op 20 meter afstand in de tijd met opgenomen piepjes. Elke minuut klinken de piepjes dichter bij elkaar, wat betekent dat je je loopsnelheid moet verhogen. Als u de kegel niet twee keer achter elkaar bij de volgende piep bereikt, is de test afgelopen. Het aantal keren dat u de run voltooit, wordt gemeten aan de hand van normen voor uw leeftijd en geslacht. Omdat deze test de hartslag of ademhaling niet meet, geeft deze alleen een schatting van het atletisch vermogen. Vanwege de snelheid en snelle bochten is het geen goede test voor ouderen of mensen met gewrichtsproblemen. Omdat het echter minder eentonig is en meer als een spel voelt, is het een goede fitnesstest voor kinderen.