Info

Kuit- en hielpijn


Een klein niveau van ongemak is een manier waarop u er zeker van kunt zijn dat uw training uw spieren effectief belast, maar pijn die uw mobiliteit belemmert, is een teken van een ernstiger probleem. Uw kuiten en hielen zijn bijzonder gevoelig voor overbelasting en letsel omdat ze routinematig het gewicht en de stress van uw bewegende lichaam dragen. Door de bron van uw kuit- en hielpijn te identificeren, kunt u een plan voor genezing en preventie in uw fitnessroutine opnemen.

Relatie tussen het kalf en de hiel

De spieren in de onderkant van de voet werken samen met de spieren in de kuit om bewegingen uit te voeren. De plantaire fascia is een dikke spier die loopt van je middenvoetsbeentjes tot je hielbot. Het hielbeen is ook verbonden met de achillespees, die langs de achterkant van het kalf loopt, waar het aansluit op de gastrocnemius en aan weerszijden wordt geflankeerd door de kleinere soleusspieren. Wanneer op enig moment langs het bindweefsel en de zenuwen een spanning of verwonding optreedt, is de volledige functionaliteit van het onderbeen aangetast en kan het gewonde deel van het been elders een verkeerde uitlijning veroorzaken wanneer u uw pas wijzigt om het letsel op te vangen.

Veel voorkomende problemen

Standaard kuitspierspanningen zijn een veel voorkomende sportblessure, vooral voor hardlopers. Kuitverstuikingen treden op wanneer de grote spieren van de kuit voorbij hun capaciteit worden uitgerekt, waardoor de vezels scheuren of trekken. De pijn wordt meestal beschreven als stekend of brandend en treedt op wanneer de spier wordt uitgerekt of gebogen. Pijn die lager in het been bij de hiel optreedt, is waarschijnlijker gerelateerd aan een verwonding aan de achillespees. Achillespeesontsteking is een ontstekingsaandoening die gevoeligheid en pijn veroorzaakt als gevolg van overmatig gebruik. Pijn langs de onderkant van de hiel en voet is meestal plantaire fasciitis. Fasciitis plantaris is een overbelastingsletsel dat zwelling langs de onderkant van de voet veroorzaakt. Pijn in de hiel is meestal scherp of stekend en kan uitstralen langs de onderste boog of langs de achillespees.

Ernstige omstandigheden

Hoewel de meeste kuit- en hielpijn het gevolg is van overbelastingsletsels, vereisen sommige meer acute verwondingen onmiddellijke medische aandacht. Een achillesbreuk is een snee in de achillespees die onmiddellijke, extreme pijn in de achterkant van de hiel en kuit veroorzaakt en deze moet chirurgisch worden gerepareerd. Stressfracturen treden meestal op aan de voorkant van het scheenbeen, maar de pijn kan ook langs de binnenkant van de kuiten worden ervaren. Afhankelijk van de ernst kunnen stressfracturen nodig zijn. Warme, uitstralende pijn die op en neer door het kalf loopt, kan diepe veneuze trombose zijn, een bloedstolsel dat zwelling veroorzaakt en door een arts moet worden behandeld om te voorkomen dat het stolsel zich naar een ander deel van uw lichaam verspreidt. Typisch, diepe veneuze trombose komt het meest voor bij mensen met een zittende levensstijl.

Beheer en preventie

De meeste gevallen van kuit- en hielplan kunnen effectief worden beheerd met een voldoende rustperiode, ontstekingsremmende medicatie, ijs en gecontroleerd strekken. Afhankelijk van de ernst van de pijn, kan de rust of de periode met weinig impact zo kort zijn als één dag of zo lang als zes weken, dus raadpleeg een arts voor een beoordeling. Om de achterkant van het been te strekken, plaatst u uw voet plat op de vloer, houdt u uw been recht en leunt u naar voren zonder uw hiel op te tillen totdat u een rek voelt; een soortgelijke rek kan worden uitgevoerd terwijl je zit met je benen voor je en je handen gebruikt om je tenen naar achteren te trekken. Suikerglazuur mag slechts tweemaal per dag in stappen van 10 tot 15 minuten voorkomen, tenzij anders voorgeschreven. Om pijn te voorkomen, draag ondersteunend schoeisel en zorg voor de juiste vorm tijdens het rennen of lopen om te voorkomen dat uw voeten of enkels rollen. Een podoloog of orthopedist kan ook schoeninzetstukken aanbevelen om uw bogen te ondersteunen indien nodig.