Adviezen

Positie versus Projectie in Radiografie

Positie versus Projectie in Radiografie


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Radiografie is een diagnostische procedure die röntgenstralen gebruikt om foto's te maken van interne lichaamsstructuren. Het wordt gebruikt om ziekte, vreemde voorwerpen en structurele schade of afwijkingen op te sporen. Positie en projectie zijn twee veel voorkomende radiologietermen.

Fundamentals

Röntgenfoto's worden geproduceerd met behulp van een röntgenbuis en een beeldreceptor die bestaat uit een filmcassette of een beeldversterker. Een door de buis gegenereerde röntgenstraal wordt door het van belang zijnde lichaamsdeel gericht op een filmcassette of een versterker die onder of achter de patiënt is geplaatst, waar het beeld wordt gecreëerd.

Positie versus Projectie

Radiografische positionering beschrijft de lichaamspositie van de patiënt naast het lichaamsdeel dat zich het dichtst bij de beeldreceptor bevindt. Een rechter laterale positie geeft bijvoorbeeld aan dat de patiënt aan zijn zijde staat en dat de rechterkant zich het dichtst bij de röntgenfilm bevindt. Radiografische projectie beschrijft waar de röntgenstraal de patiënt binnenkomt en verlaat, zoals door de voorkant en de achterkant van het lichaam.

Soorten

Patiënten die röntgenfoto's krijgen, staan ​​rechtop of liggen op hun rug, buik of zijkant. Fundamentele radiografische projecties omvatten anteroposterior, waarbij de röntgenstraal de voorkant van het lichaam binnenkomt en via de achterkant naar buiten gaat; posteroanterior, waar het de achterkant binnenkomt en de voorkant verlaat; laterale projecties of zijaanzichten; en schuine projecties waarbij het lichaam onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de film wordt geplaatst.